Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Mlinar: Remetinečki gaj

Promocija knjige Ivana Mlinara 'Remetinečki gaj - Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja' održava se danas, 20. listopada, u 19 sati, u Centru za kulturu Novi Zagreb.
vrijeme: 20.10.2014. 19,00
mjesto: zagreb; Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 2
url: http://www.czk-novi-zagreb.hr
Knjigu će predstaviti voditelj znanstvenoistraživačkog projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala, akademik Mladen Obad Šćitaroci, recenzentica knjige dr.sc. Borka Bobovec,  teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, te autori uključeni u planiranje i izgradnju naselja - Branko Berc i Bogdan Budimirov.

U knjizi Remetinečki gaj – Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja doc.dr.sc. Ivan Mlinar na hrvatskom i engleskom jeziku daje osvrt na razvoj i obilježja novozagrebačkog područja i općine Remetinec, zatim sustavan i cjelovit prikaz urbanističkog razvoja, arhitektonskog oblikovanja i današnjeg stanja Remetinečkog gaja, te osvrte autora i stanovnika vezanih uz Remetinečki gaj, nakon kojih slijedi fotoalbum te kronologija Remetinečkog gaja i novozagrebačkog područja.
 
Knjiga je namijenjena znanstvenicima, stručnjacima i ostalim zainteresiranim čitateljima koji mogu saznati gotovo zaboravljene činjenice vezane uz početak izgradnje i razvoj Novog Zagreba koji predstavlja bitan dio hrvatskog urbanističko-arhitektonskog naslijeđa.
 
Značaj i doprinos knjige je, uz znanstvenu i stručnu relevantnost, afirmacija i aktualiziranje problema moderne urbanističko-arhitektonske baštine. Knjiga je izdana u nakladi Centra za kulturu Novi Zagreb i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dio je znanstvenokulturnog projekta Upoznaj svoje naselje – kreiraj svoj grad (Centar za kulturu Novi Zagreb) te znanstvenoistraživačkog projekta (2032 kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost) Urbanizam naslijeđa – Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa (voditelj akademik Mladen Obad Šćitaroci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).
 
Znanstvena monografija rezultat je kontinuiranih istraživanja urbanističkog razvoja Zagreba i zagrebačkih stambenih naselja koja provodi doc.dr.sc. Ivan Mlinar (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i u okviru kojih je objavljen niz znanstvenih i stručnih radova te obranjena disertacija Urbanistička obilježja zagrebačkih stambenih naselja izgrađenih od 1918. do 1963. godine.