Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski institut za pokret i ples najavio tri međunarodna plesna gostovanja

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), organizator međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa i producent programa Zagrebačkog plesnog centra, za listopad i studeni najavljuje tri međunarodna plesna događanja koja u Zagreb dovode nekoliko istaknutih imena svjetske plesne scene, a prvi će u Zagrebačkom plesnom centru 18. listopada gostovati istaknuti srpski koreograf međunarodne karijere Miloš Sofrenović.
vrijeme: 18.10.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.danceincroatia.com/

Koreograf, plesač i višestruko talentirani i nagrađivani performer koji djeluje na relaciji Velika Britanija - Austrija - Srbija, Sofrenović će u Zagrebačkom plesnom centru izvesti svoju najnoviju solo predstavu "Wil(l)helm – Anatomija Volje". Predstava je premijerno izvedena na 31. Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu u lipnju ove godine, a inspirirana je glazbenim nasljeđem jednog od najvećih dirigenata 20. stoljeća, njemačkog skladatelja Wilhelma Furtwaenglera.

Sofrenović u svojem solu nastoji artikulirati dvosmjernu vezu između glazbe i pokreta, "iznad razine riječi", po uzoru na Furtwaenglera, koji je u glazbi našao "savršen spoj ekstaze i strategije". "Njegova je glazba autentično iskustvo koje se ne može naknadno kopirati ili ponoviti, zato što svaki puta predstavlja autentično iskustvo trenutka koje reflektira i iskazuje sveukupnost čovjeka. Na isti način, pokret jednom izveden i odgledan predstavlja autentični doživljaj trenutka koliko god striktno koreografiran - pokret nikada ne može biti isti, čak i kada je ponovljen sa savršenom preciznošću", stoji u njegovoj najavi.

Predstava je podijeljena na šest segmenata koji "komuniciraju sa sedam energetskih centara/točaka u ljudskom tijelu, koje apsorbiraju i emitiraju energiju". Tih šest segmenata također se ogleda i u šest audio zapisa velikog njemačkog dirigenta, posljednji od kojih je njegov glas koji govori o značaju interpretacije u glazbi.

"Wil(l)helm – Anatomija Volje" treći je dio trilogije inspirirane velikim europskim majstorima vizualnih umjetnosti, književnosti i glazbe, a njome Sofrenović zaokružuje projekt na kojemu radi proteklih nekoliko godina, koji razvija i u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

Slijedi u studenome gostovanje poznate belgijske skupine Compagnie Thor s predstavom "Coctails", "uvijek iznenađujućeg koreografa" Thierryja Smitsa. Kako se ističe u najavi, višestruko talentirani nagrađivani belgijski koreograf koji je svoju karijeru započeo upravo u Zagrebu na 7. Tjednu suvremenog plesa ovaj će se puta zagrebačkoj publici predstaviti u novome svjetlu.

Koristeći se formatom suvremenog kabareta, Smits u "Coctailsu" kroz niz rasplesanih i ekspresivnih, fizički snažno nabijenih procesija dinamičnih slika gledatelja potiče na razmišljanje, provocirajući teme koje su danas sve prisutnije u javnim medijima, pojedinim društvima te šutnji intelektualaca koja često doprinosi širenju novih često upitnih vrijednosti. "Iako glasan, njegov je kabaret intiman i duboko politički angažiran", stoji u najavi.

Predstava je premijerno izvedena u lipnju ove godine u Bruxellesu, gdje ju je kazališna kritika nominirala za najbolju predstavu kazališno-plesne sezone u Belgiji. Predstava je u programu Zagrebačkog plesnog centra 13., 14. i 15. studenoga i nije preporučljiva za osobe mlađe od 18. godina starosti.

Kao poslasticu na kraju HIPP najavljuje u studenome dolazak u Zagreb plesne skupine francuskog koreografa Didiera Therona. Theron, koji se hrvatskoj publici prvi puta predstavio 2012. na 29. Tjednu suvremenog plesa s predstavom "Shanghai Bolero", "muškom verzijom 'Bolera'", gostovat će 19. studenog u zagrebačkom Gradskom kazalištu Gavelli s predstavom "14", koreografskim djelom za četiri muškarca i jednu ženu.

Na njegovu koreografiju i glazbu Fabiena Dardennesa plesat će Marie-Charlotte Chevalier, Yoann Hourcade, Lea Lansade, Joan Vercoutere i Samuel Watts.

Kako pojašnjava sam autor u najavi, predstava nastala povodom obilježavanja sjećanja na prvi svjetski rat, kao koreografski osvrt na teme vezane uz 1914., političko je djelo koje tematizira grupu, solidarnost, tlo, teritorij, republiku. U djelu se bavi temama vezanim uz Prvi svjetski rat a koje i danas predstavljaju temeljne opipljivo prisutne društvene probleme. "Pitanja koja si postavljam su: 'Kako umjetnički i emocionalno prevesti pojmove nacije, identiteta te vjerovanja u jedan identitet?' i 'Kako govoriti o pripadnosti grupi, rođenju Europe koja se razdjeljuje, žrtvovanju, predanosti, poštovanju?'", istaknuo je Theron.

Gostovanje je realizirano uz potporu Francuskog instituta i Goethe instituta u Zagrebu, a u sklopu europske turneje skupine Didier Theron.

S ciljem popularizacije suvremenog plesnog izričaja, kako bi onima koji već jesu pobornici te umjetničke discipline ali i onima koji će to tek postati omogućio što veći užitak raznovrsnih plesnih događanja, HIPP je pokrenuo akciju "Što više gledaš-plešeš, bogatiji si" u sklopu koje je za svaku kupljenu ulaznicu za predstavu "Wil(l)helm – Anatomija Volje" osiguran dodatni popust na ulaznicu za gostovanja belgijske skupine Compagnie Thor i francuske skupine Cie Didier Theron. (Hina)