Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika 'Ferdo Livadić'

Nastupom prvih četvero natjecatelja u nedjelju je u Samoboru počelo 11. međunarodno natjecanje 'Ferdo Livadić', u sklopu Samoborske glazbene jeseni.
vrijeme: 12.10.2014.
mjesto: Samobor
url: http://www.samobor-festival.com/

Svojim recitalom započeli su ga harmonikaški Duo Furioso (Nikolinav Furić i Mirko Jevtović) izvedbom djela Bacha (Koncert za orgulje u d-molu, BWV 596), Ganzera (Meccanico) te Vladislava Zolotarjova (Rondo capriccioso) uz dvije praizvedbe – Ruže vjetrova Branimira Rezića i Conversation on Colour and Space Rolfa Gehlhaara.

Saksofonist Aljaž Razdevšek predstavio se publici u Galeriji Prica i prosudbenoj komisiji djelima Milhauda (Scaramouche), Decrucka (Sonata za alt-saksofon i orkestar u Cis-duru) te Pieta Swertsa (Klonos), a u obaveznoj izvedbi djela hrvatskog autora odlučio se za Quarter Tone Waltz Gordana Tudora.

Pijanist Petar Klasan za svoj je recital priredio skladbe Davorina Kempfa (Mariposa de luz), Franza Schuberta (Wanderer-Fantasie u C-duru, op.15), Claudea Debussyja (Estampes) te za kraj Fredericka Chopina (Etida za klavir u a-molu).

Završnica prvog natjecateljskog dana pripala je Hiwote Tadesse na violi. U svom programu izvela je Sonatu za violu i klavir Rebecce Clarke, Carmen fantaziju Franza Waxmana, a za djelo domaćeg autora izabrala je Brevis varijacije na istarsku temu Alana Kljaića.

Nastupe natjecatelja pratila je prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Michael Flaksman (violončelist), Gernot Süßmuth (violinist), Ivana Kocelj (muzikologinja) i Srećko Bradić (skladatelj).

Na natjecanju se dodjeljuju Nagrada Ferdo Livadić za najbolji ukupni nastup, te Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.

Pobjednici će biti proglašeni u utorak, 14. listopada.

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se nastupima Karla Ivančića (klavir), Ganne Lysenko (viola), Sande Vidaković (flauta) i Leona Košavića (bariton). Recitali počinju u 17 sati u Galeriji Prica. (Hina)