Preskočite na glavni sadržaj

Glazbene migracije u rano moderno doba: ljudi, tržišta, modeli i stilovi

Hrvatsko muzikološko društvo i Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU organiziraju međunarodni znanstveni skup u okviru projekta HERA-MusMig 'Glazbene migracije u rano moderno doba: ljudi, tržišta, modeli i stilovi' koji će se održati 13. i 14. listopada u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
vrijeme: 13.10.2014.
mjesto: Zagreb; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Knjižnica, Strossmayerov trg 14
url: http://info.hazu.hr/

Poticaji za migracije glazbenika (skladatelja, interpreta, učitelja, graditelja glazbala i sl.) u 17. i 18. stoljeću često su bili ekonomske prirode, bilo pozitivne (traženje novog/boljeg radnog mjesta), bilo negativne (nemogućnost ostanka), a ponuda i potražnja regulirale su njihovu (dobrovoljnu) cirkulaciju. Tržište se uglavnom svodilo na nekoliko područja: crkveno, gradsko, plemićko ili kazališno, a često su se područja i poklapala (crkveni je ili dvorski glazbenik dodatno zarađivao privatnom podukom, a uz to svirao u kazališnom orkestru). Migrirali su i solisti-virtuozi, ali i mecene.

Kako su se svi oni predstavili novoj sredini? Kakve su ugovore sklapali? Jesu li bili pozvani, ili su se nametnuli? Jesu li odlazili na školovanje, pa se vraćali? Gdje su se obrazovali? Jesu li sa sobom donijeli i muzikalije? Jesu li usvojili i implementirali nove glazbene vrste, novi stil? U izvornom ili promijenjenom načinu? Kako je publika na to reagirala? Je li njihovo gostovanje utjecalo na stvaranje novih okvira/prostora muziciranja? Jesu li ostavili bilješke o svojim boravcima u drugim sredinama i kako su ih procjenjivali? Na koji su način putovali? Kako muzikolog pristupa tim pitanjima? A kako znanstvenici iz srodnih disciplina? Koju metodologiju i izvore rabe?

Sve je to samo dio pitanja na koja će se pokušati odgovoriti u okviru ovoga skupa.
Službeni jezik: engleski

Popratni događaji:
Izložba (13. do 25. listopada 2014): Glazba i glazbenici u migraciji: promišljanja prošlosti i suvremena razmatranja

Koncerti (slobodan ulaz):
13. 10. 2014, 20 sati: Hrvatski barokni ansambl (Opatička 18)
Putujući glazbenici u doba prosvjetiteljstva

14. 10. 2014, 15 sati: Hrvoje & Viktor Jugović, fortepiano (Beč) (Atrij HAZU)
Iz Glazbene knjižice za Julijanu Erdödy-Drašković (1779)