Preskočite na glavni sadržaj

Đelo Hadžiselimović odabrao filmove za četvrti Porečdox

Izbornik Đelo Hadžiselimović, voditelj projekta Aleksandar Poropat i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Sanja Radetić Fatorić predstavili su program i novitete četvrtog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Porečdox koji će se održati u Poreču od 3. do 8. studenog 2014.
vrijeme: 03.11.2014.
mjesto: Poreč
url: http://poup.hr/

'Mislim da će posjetitelji Porečdoxa ove godine imati veliki problem, a to je odabir filmova koje će pogledati', rekao je Hadžiselimović, jer će se projekcije simultano odvijati na dva mjesta: u porečkom kinu i Teatrinu Zajednice Talijana na Trgu slobode.

Izbornik festivala kaže kako se radi o redom izvrsnim filmovima među kojima ima i dobitnika nagrada Oscar i Srce Sarajeva, nagrađenih na Zagreb DOX-u i ovjenčanih raznim drugim svjetskim nagradama. Svatko tko dođe doista će imati što pogledati među filmovima različitih žanrova, a u selekciji se po godini nastanka nalaze filmovi od onih najsvježijih pa do relativno novih.

Na pitanje vašeg novinara bi li izdvojio nekoga od svojih favorita, Hadžiselimović je rekao kako su njegovi favoriti skoro svi. -Posebno sam zadovoljan domaćim dokumentarcima i onima iz regije, dok je ostatak stvarno svjetska reprezentacija filmova. Neka svatko izabere što mu je najdraže, rekao je, najavivši i moguće projekcije iznenađenja koje će biti uvrštene kao dodatak programu.

Ravnateljica POUP-a zahvalila je svima angažiranima na projektu, posebno Aleksandru Poropatu koji je projekt osmislio i vodi ga od početka sa puno ljubavi te izborniku Hadžiselimoviću. -Doista smo sretni zbog činjenice da smo ove godine naišli na izuzetnu financijsku podršku Županije, HAVC-a, Grada i brojnih kvalitetnih sponzora koji projekt prate od samog početka. Prošlogodišnje prolongiranje svima nam je teško palo, ali zato ove godine imamo jak, kvalitetan, bogatiji program te se nadamo da ćemo Poreč DOX održavati svake godine, rekla je Sanja Radetić Fatorić najavivši angažman glazbeno-scenske, likove i obrazovne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč na festivalu.

Voditelj projekta Aleksandar Poropat rekao je kako je koncept festivala neizmijenjen, samo će tečajevi videomontaže biti tjedan dana ranije, kako bi polaznici mogli pogledati brojne filmove koji su ove godine na programu.

Predavači će biti Rajko Bizjak, akademski snimatelj i predavač na Visokoj školi za primijenjene znanosti i nove medije u Ljubljani te dr. sc. Peter Purg, docent za nove medije na Visokoj školi za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici.

Gostovanja i tribine održavat će se u kinu, a počet će u ponedjeljak, 3. studenog, s Arsenom Oremovićem, redateljem filma "U braku sa Švicarcem", osvajačem nagrade Srce Sarajeva. U utorak će gost biti Dušan Moravec, redatelj filma "Damir Avdić: pravi čovjek za kapitalizam", u srijedu Irena Škorić, redateljica filma "Dragi Lastane", dobitnica nagrade publike na zadnjem Zagreb DOX-u. Zadnji gosti bit će Rajko Bizjak, Peter Purg i Mladen Vušurović, direktor Beldocs film festivala dokumentarnih filmova u Beogradu koji će održati okrugli stol na temu regionalne suradnje.

Svake će večeri nakon projekcija biti organizirano neko afterparty zbivanje, prvog i posljednjeg dana (ponedjeljak i subota) u Cafeu Del Mar, a ostalim danima u Cafe baru Corner. Nastupit će "Davorin P." Iz Poreča, "Tri Kralja" iz Rijeke, "DJ, osobna!" iz Barcelone, Zlatan Zuhrić-Zuhra, Groove Cakes (Zagreb), "Radio Aktiv" i "ABOP" (Zagreb).

Nepoznati reklamni filmovi o turizmu

Kao kuriozitet ovogodišnjeg Poreč Doxa Poropat je istaknuo projekciju "Dijakronijski presjek turističkih filmova Poreštine i Istre" u petak, 7. studenog u 19:30 sati. Radi se o 30-minutnom radu sastavljenom od vrlo vrijednih, praktički nepoznatih reklamnih filmova iz sedamdesetih i osamdesetih godina koje su Aleksandar Poropat i Ivona Orlić pronašli na 35-milimetarskim filmovima u metalnim kutijama bez natpisa. -Vidjet ćemo kako su se turistički spotovi radili tada, a nakon toga uslijedit će presjek filmova Josipa Ružića iz devedesetih, te naposlijetku najnoviji radovi Studija Brzak i Manuela Paljuha u najnovijoj tehnologiji. Nakon projekcije bit će priređen panel na kojem će izlagači biti Ivona Orlić, Josip Ružić i Ronald Brzak, a gosti Drago Orlić, Anton Tomičić i Manuel Paljuh.

Izvor: Parentium.com