Preskočite na glavni sadržaj

Branko Lustig počasni gost filmskog festivala u Beču

Poznati hrvatski filmski producent Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oscara, počasni je gost filmskog festivala LET'S CEE koji se od 2. do 11. listopada održava u Beču, a tim ga je povodom u utorak navečer u bečkoj gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Michael Haupl.
vrijeme: 08.10.2014.
mjesto: Austrija; Beč
url: http://www.letsceefilmfestival.com/

Filmski festival LET'S CEE posvećen je filmskoj produkciji iz srednje i istočne Europe. Lustig je, kao prošlogodišnji dobitnik nagrade LET'S CEE festivala za životno djelo, tijekom trodnevnog boravka u Beču održao niz susreta i radionica s filmskim djelatnicima i ljubiteljima filma, osobito mladima.

Kako se doznaje iz hrvatskog veleposlanstva, primanju kod bečkog gradonačelnika Haupla nazočili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, direktorica zagrebačkog Festivala tolerancije Nataša Popović i utemeljiteljica bečkog festivala Magdalena Zelasko.

Lustig, koji je dobio Oscara kao producent filmova 'Schindlerova lista' i 'Gladijator', tijekom tri dana boravka u Beču na susretima sa zaljubljenicima u film i svojim štovateljima govorio je o svojim sjećanjima kada je u dječačkoj dobi bio transportiran u koncentracijske logore u Auschwitzu i Bergen-Belsenu.

Panel na temu "O pravom pristupu održivom sjećanju i komemoraciji", projekcija filma "Ne okreći se sine" Branka Bauera, kao i edukacijsko jutro s učenicima bečkih škola i majstorska radionica koju je Lustig održao u Beču bili su odlično posjećeni. Lustigove poruke o ljubavi kao glavnom preduvjetu za toleranciju i razumijevanje među ljudima bez obzira na vjeru, nacionalnost i jezik, te da se nešto kao što je to bila tragedija holokausta više nikada ne smije ponoviti, primljeni su uvijek burnim pljeskom nazočnih.

U kinu Urania održan je u ponedjeljak navečer panel nazvana "Integracijsko kino". Organiziran je u suradnji s Austrijskim integracijskim fondom i Inicijativom Austrija-Zajedno, a nazočio mu je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. I tom se prigodom Lustig obratio publici te između ostalog pohvalio sve aktivnosti koje se provode u Austriji na planu integracije stranaca u društvo, čime se ostvaruju temelji za dobar suživot, doznaje se iz hrvatskog veleposlanstva u Beču. (Hina)