Preskočite na glavni sadržaj

Migrant Bodies seli u Montreal

Nakon što je gostovao u talijanskom gradiću Bassano del Grappa i u Zagrebu, projekt Migrant Bodies prelazi na drugi kontinent gdje će boraviti u Montrealu od 6. do 24. listopada. Od hrvatskih umjetnika u projektu sudjeluje Jasna Layes- Vinovrški.
vrijeme: 06.10.2014.
mjesto: Kanada
url: http://www.migrantbodies.eu/

Proučavajući temu geografije i fizičkog teritorija, sudionici u projektu će posjetiti inspirativnu lokaciju nacionalnog parka Cap Tourmente National Wildlife Area, poznatog kao okupljalište tisuće velikih Snježnih gusaka prije no što migriraju. Ostale aktivnosti kojima će se sudionici u projektu baviti su: razgledavanje uz pratnju vodiča ulice Boulevard Saint-Laurent, središnje arterije Montreala koja svjedoči o dugovječnim procesima migracija kojima je Montreal izložen, a koji su uočljivi kroz bogatu kulturnu, umjetničku te jezičnu raznolikost. Posjet muzeju McCord planiran je kako bi se sudionici projekta upoznali sa doprinosom imigranata športskoj, kulturnoj i kulinarskoj tradiciji ovog grada.  Sudionici projekta sudjelovat će u radionici Continuum Movement - tehnici koja stimulira kreativne procese kroz dah, vokalizaciju i pokret, a koju će voditi Linda Rabin. Također će prisustvovati konferenciji Tijelo kao teritorij na kojoj je jedan od govornika poznati biolog Pierre Bissonette,  koja će razmotriti ljudsko tijelo kao kompleksno društvo u kojem je u interakciji na tisuće različitih stanica.

Na rasporedu je i prijateljski susret sa malom skupinom pozvanih gostiju koje zanima fenomen migracija. Sve ove aktivnosti dio su procesa koji također omogućuje umjetnicima da se posvete svojim idejama kroz rad u studiju, te započnu i svoje kreativne procese koji će rezultirati djelima koja će se prezentirati u gradovima Vancouver (Kanada), Vitry-sur-Seine (Francuska), Zagreb (Hrvatska) i u Bassano del Grappa (Italija), gdje projekt završava sa međunarodnim seminarom u srpnju 2015. 

Migrant Bodies je projekt kojeg realiziraju partneri: Comune di Bassano del Grappa (Italija), La Briqueterie - Centre de développement chorégraphique du Val de Marne (Francuska), Circuit-Est (Quebéc), The Dance Centre (Britanska Kolumbija) te HIPP-Hrvatski institut za pokret i ples (Hrvatska). Migrant Bodies koristi umjetničke i kulturološke alatke kako bi potaknuo  širi dijalog i promišljanja  unutar društva  na temu migracija, te njihov utjecaj na kulturu kao i razlike koje sa sobom donose migranti novim zajednicama u koje stižu, što se razmatra kao jedinstveni izvor novih vrijednosti i novo bogatstvo koje se kroz ove procese ostvaruje  u europskom i kanadskom društvu.  Projekt poziva na suradnju koreografe, plesače, pisce, likovne i druge umjetnike iz triju europskih zemalja i dvaju kanadskih provincija kako bi kroz dvije godine trajanja projekta istraživali teme vezane uz migracijske tokove te njihov utjecaj na društveni i kulturni  kontekst ovih zajednica, a sa ciljem realizacije umjetničkih djela koja će projekt predstaviti u priznatim kazališnim prostorima i festivalskim kontekstima, ili na site specific lokacijama u zemljama partnera te tijekom procesa ostvariti dijalog sa brojnom i raznolikom publikom.     .

Tijekom 2014. umjetnici su boravili u rezidencijama u gradovima: Bassano del Grappa (1.-10. srpnja), Zagreb (11-21. srpnja), Montreal (6.-24. listopada), Vancouver (17.-27. studenog), Vitry sur Seine (8.-19. prosinca).

Projekt sufinancira program EU- Culture Programme 2007 - 2013, strand 1.3.5.