Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera predstave 'Pomutnje'

Nakon uspješne njujorške premijere održane 17. rujna u sklopu Queer New York International Arts Festivala, predstava 'Pomutnje' u režiji Branka Brezovca i produkciji Eurokaza, ADU i Domina stiže u Zagreb, gdje će biti premijerno izvedena 3. i 4. listopada, u 20 sati, u dvorani Akademije dramske umjetnosti F5, u Frankopanskoj ulici 22.
vrijeme: 03.10.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Dvorana F5, Frankopanska 22 (dvorište)
url: http://www.eurokaz.hr/

Iz Abrons Arts Centera, kultnog mjesta njujorške scene s dugom tradicijom ugošćivanja avangardnih umjetnika poput Johna Cagea, Marthe Graham, Laurie Anderson... ovaj nesvakidašnji projekt koji je okupio gotovo sve odsjeke zagrebačke ADU – profesore i studente glume, kazališne režije, produkcije i filmskih odsjeka – seli u novu kazališnu dvoranu Akademije dramske umjetnosti F5, u Frankopanskoj ulici 22 (dvorište), koja će od ove jeseni postati nezaobilazna gradska kazališna lokacija.

Predstava je nastala na temeljima romana 'Pomutnje gojenca Törlessa' austrijskoga prozaika Roberta Musila (1880-1942). U središtu je djela mladić Törless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije.

U svom viđenju teme Brezovec kao i uvijek pribjegava nekonvencionalnim dramaturškim postupcima koji spajanjem nespojivog rezultiraju vizualno fascinantnim i značenjski nabreklim scenskim rješenjima. Struktura Pomutnji tako je čvrsto određena trajanjem, tempom i dinamikom izabranih glazbenih partitura, koje sadržaj romana čas podržavaju, a čas mu se odupiru stvarajući vlastitu metanaraciju; prvi dio predstave ritmički se oslanja na furioznu 2. simfoniju latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, dok u drugom dijelu finalna scena Wagnerove opere Siegfried svojom plemenitom melodramatikom upozorava na pozadinske kontekste spolno i rodno pomućenih glavnih likova.

U 'Pomutnjama' će se široj publici predstaviti iznimna generacija studenata glume: Romano Nikolić, Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Domagoj Janković i Adrian Pezdirc, uz gostujuće glumce Suzanu Brezovec i Ognena Drangovskog (u alternaciji). Scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostime Irena Sušac, video Ivan Marušić Klif, a u predstavi se koriste filmovi Ladislava Galete i Kurta Krena.