Preskočite na glavni sadržaj

[BLOK] u Berlinu

[BLOK] - Lokalna baza osvježavanje kulture, na poziv berlinske organizacije District osmislila je jednodnevnu konferenciju Everybody Talks About the Weather... We Don't,  u sklopu projekta The Forgotten Pioneer Movement, a koja će se održati 3. listopada, na raznim lokacijama u Berlinu.
mjesto: Berlin
url: http://www.district-berlin.com
'Ako govorimo o zaboravljenim pionirima', pišu Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković iz [BLOKA], 'pitamo što je tu zaista zaboravljeno? Naime, već letimični pogled na aktualne izložbe, edukativne programe i izdavaštvo pokazuje da je tema socijalističkog nasljeđa prisutnija i življa nego ikad nakon 1989. godine. Dvadeset godina poslije jedina ulazna točka u globalizirani umjetnički svijet za umjetnike iz bivših socijalističkih zemalja je njihovo 'autentično iskustvo'. Ovakav pristup vodi u depolitizaciju, povijesni revizionizam i u zaborav socijalističkog projekta.

Kako bismo otvorili drugačije perspektive bavljenja ovom temom izabrali smo teoretičare, istraživače i umjetnike koji u svojim područjima rade protiv naznačenog mainstreama. Nasuprot romanitizaciji osobnog iskustva i nostalgiji za izgubljenim djetinjstvom, sudionici programa u svojim tekstovima i umjetničkim radovima istražuju socijalističku prošlost kako bi iznova artikulirali ideje koje dominantna (kapitalistička) logika teži potisnuti'.

Od 11 do 13 u prostorijama Districta u Bessemerstraase 2-14 prvo će Nikola Vukobratović održati predavanje naslovljeno Od Omladinskih radnih akcija do nogometnih huligana: socijalizacija i politizacija mladih u socijalizmu i tranziciji, a potom će Gal Kirn izložiti Figuru partizana: od jugoslavenske revolucije do sjećanja na revoluciju.
 
U 15 sati sudionici će se okupiti kod Walter-Röber-Brücke u Weddingu gdje će održati Wedding Seminar Outlet pod vodstvom Anchi Cheng, Kristine Leko, Jonathana Ryalla i Lise Schwalb. Za 19 sati, u Analog Baru u Martin Opitz Str. 21, zakazana je projekcija Filmskog obzornika 55 (2013, 31') te završna diskusija u kojoj će, uz Obzornišku frontu (Nika Autor, Marko Bratina, Ciril Oberstar, Jurij Meden), sudjelovati svi izlagači.
 
The Forgotten Pioneer Movement je projekt organizacije District Kunst- und Kulturförderung Berlin, a ove godine je realiziran uz suradnju [BLOK]-a,  Balassi Instituta – Collegium Hungaricum Berlin (.CHB), Latvijskog centar za suvremenu umjetnost iz Rige, Galerie M, FAIR i Galerie im Turm.
Izvor: KP