Preskočite na glavni sadržaj

Besplatna lutkarska radionica za djecu u KC Peščenica

Otvoreni sat radionice za djecu održat će se u četvrtak, 2. listopada, u 18,30 sati, u Kulturnom centru Peščenica, a potom se djeca mogu upisati u Lutkarsku radionicu koja će se redovito održavati četvrtkom od 17,30 do 18,30 sati za djecu 5 i 6 godina i od 18,30 do 20 sati za školarce.
vrijeme: 02.10.2014. 18,30 h
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Peščenica, Ivanićgradska 41a
url: http://www.kcp.hr

Lutkarstvo kao umjetnost u svojem izričaju spaja razne umjetnosti (likovnu, glazbenu, plesnu i dramsku umjetnost). Potiče razvoj motoričkih sposobnosti, vizualno, kreativno i likovno doživljavanje okoline, razvija socijalne i komunikacijske sposobnosti, te potiče timski rad. Stoga je lutkarski studio odličan izbor jer profilira i dopušta djeci da odaberu aktivnosti u kojima se bolje osjećaju ili pak nastavljaju razvijati sve svoje vještine u lutkarstvu kao samosvojnoj umjetnosti.

Pristup svakom djetetu je individualan. Kroz radionicu djeca si pružaju pomoć i podršku, komuniciraju, opuštaju se te stječu samopouzdanje i razvijaju osjećaj za grupni scenski rad.

Sadržaj lutkarskog studija:
 1. Izrada lutaka i likovni izričaj
 2. Animacija i scenski pokret
 3. Tekst i vježbe glasa i govora

Program rada lutkarskih radionica
Međusobno upoznavanje djece i voditelja, igre upoznavanja i stvaranje osjećaja grupe te prilagodba na radni prostor i radne aktivnosti. Upoznavanje djece s kazalištem, ispred i iza pozornice te učenje ponašanja u kazalištu te kazališne terminologije. Upoznavanje djece s lutkarstvom, razgovori o predstavama koje su djeca gledala i njihovoj viziji lutkarstva. Upoznavanje s tipovima scenskih lutaka, zakonitostima njihove izrade i lutkarskim tehnikama te izvedbenim prostorom, scenskom rasvjetom, tonom, rekvizitom šminkom itd. Upoznavanje s lutkarstvom kao sintetskom umjetnošću koja obuhvaća glazbu, likovnost i glumu.

Metode i sredstva rada
Lutkarsko-likovno-radionički dio: crtanje, modeliranje, kaširanje, gipsanje, šivanje itd. (učenje rukovanja prikladnim priborom)
Animacijski dio: savladavanje osnovnih zakonitosti lutke (nivo,disanje, pogled, hod, govor itd.)
Igre: dramske igre i igre imaginacije, improvizacije, oslobađanje mašte, osvještavanje scenskog prostora i partnera te scenski govor
Tekst (priča): upoznavanje s dječjom literaturom koja je lutkarski zanimljiva i poticajna
Glazba i pokret: igre u prostoru koje uz glazbu oslobađaju pokret, razvijaju osjećaj za ritam, tempo i sl.

Voditeljica Morana Dolenc diplomirala na Université de la Sorbonne Nouvelle, Pariz III (Licence 3, Etudes theatrales), Francuska i na l’Ecole Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette u   Charleville-Mézièresu, Francuska.

Info: 01 2303122, kcpescenica@kcpescenica.hr