Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: 25 FPS i prošireno kino

U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. rujna, u riječko Art-kino stiže program Festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 29.09.2014.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

Oba dana u 18 sati na programu je izbor kratkometražnih filmova iz konkurencije pod zajedničkim nazivom «Ode filmu». U ponedjeljak u 20 sati na repertoaru je dokumentarni film «Čarolija za obranu od tame» dok posljednji program, u utorak u 20 sati donosi eksperimentalni performans, svojevrsno prošireno kino Jodie Mack «Let Your Light Shine».

«Let Your Light Shine» Jodie Mack donosi 75-minutni show za emocije i 16-milimetarski postpsihodelični program strukturiran poput rock koncerta, s predgrupom, hedlajnerom i bisom. Stadionski rock koncert, euforija i oduševljenje koje takav spektakl izaziva, apstraktna animacija i dokumentarni film o vlastitoj majci. Sve to u jednom programu i k tome uz pjevanje uživo.

Obilježen usamljenošću, ekstatičnom ljepotom i optimizmom najmračnije vrste, «Čarolija za obranu od tame» radikalan je prijedlog postojanja utopije u sadašnjosti. Prati neimenovani lik u tri naoko različita trenutka njegova života. Pridružujemo mu se kao dio skupine od 15 ljudi na malom estonskom otoku, zatim u izolaciji i divljini veličanstvene sjeverne Finske i tijekom koncerta kao pjevaču i gitaristu norveškog black metal-benda.

Prvi program «Ode filmu», uz «Giragliju» Thierryja Vincensa iz 1968. donosi i četiri filma iz konkurencije glavnog programa – «Maketa naselja» Hayouna Kwona, «magla - prolaz #14» Alexandrea Larosa, «Višak Vjetra» Dane Komljan te «Stvar» Anouka De Cleroqa.

«Ode II» donose «Kućne priče» Matthiasa Müllera iz 1990. godine te naslove iz konkurencije «Pjesma suncu» Joela Waneka, «Kruti otpad» Louisa Hendersona, «Kino Crvena Zvijezda» Silvestra Kolbasa te «Hakirani krug» Deborah Stratman.

Ulaz je slobodan, rezervacije možete uputiti na ulaznice@art-kino.org ili telefonskim putem na 051/323261.