Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i predstavljanje knjige: 15 godina ATTACK!-a

U srijedu, 1. listopada, u 19 sati, u Galeriji Nova, održava se promocija knjige i otvorenje izložbe i čitaonice povodom 15 godina ATTACK-a. Uz izložbu plakata i materijala iz arhive ATTACK!-a bit će otvorena čitaonica koja prati društveni kontekst u kojem je Autonomna tvornica kulture nastala. Izložba i čitaonica otvorene su do 31. listopada.
vrijeme: 01.10.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.attack.hr
Projekt Autonomne tvornice kulture ili kulturnog centra pod nazivom ATTACK! pokrenut je u Zagrebu 1997. godine i u različitim je inkarnacijama uspio opstati do danas. Ljetos objavljena knjiga Naša priča: 15 godina ATTACK!-a (ur. Boris Koroman, Sunčica Remenar, Sven Cvek i Sanja Burlović; AKC Attack, Zagreb 2014.) sastoji se od dijaloga, intervjua, socioloških i etnografskih osvrta, osobnih svjedočanstava i mnoštva arhivskog materijala. Osim priče o Attacku, knjiga nudi i dio povijesti hrvatskog društva (1997.-2012.), ili barem pogled na to kako je ona izgledala iz rubne pozicije zagrebačke alternativne kulture.

Povodom izlaska knjige razgovarat ćemo s autori(ca)ma knjige o ATTACK!-u, o autonomiji i prostoru njegovog djelovanja, o DIY kulturi, hrani, muzici, politici, uličnim performansama, o učenju na vlastitim greškama, te o tome kako natjerati Sanju Doležal da pjeva pank.

Uvodnu riječ imat će Dea Vidović i Ben Perasović, a razgovor će moderirati Iva Zenzerović Šloser. Nakon razgovora bit će otvorena i izložba o ATTACK!-u čiji postav potpisuje Nikola Mijatović Bangavi.

Knjiga će se uskoro moći slobodno preuzeti na www.attack.hr

Uz izložbu plakata i materijala iz arhive ATTACK!-a bit će otvorena čitaonica koja prati društveni kontekst u kojem je Autonomna tvornica kulture nastala i razvijala se kao Autonomni kulturni centar. Sadržaj čitaonice osmišljen je u suradnji s Knjižnicom/Infoshopom Pippilotta koja djeluje u prostorijama ATTACK!-a u Pierottijevoj 11 u Zagrebu. Svakog četvrtka u 18 sati, održavat će se projekcije Attackovog video materijala.
 
 
Večer fanzina
četvrtak, 16. listopada, 19 sati

Projekcija dokumentarnog filma Siniše Dugonjića Fanzini s Marsa, 2011., 34'
gosti: Marko Strpić, Sebastijan Brumec
Film Fanzini s Marsa nudi presjek fanzinske scene u Srbiji 90-tih iz osobne perspektive, kroz razgovore s akterima tadašnje scene.
Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji postojala je scena na kojoj su se muvali raznorazni likovi. Bilo je tu strip autora, ozbiljnih hardkorovaca, relativno mladih pisaca i pesnika, boraca za slobodu, te intelektualaca, budućih nvo ili pravoslavnih aktivista, filmaša, muvara i andergraund trendaša, verovatno i pokojeg foliranta ili egomanijaka, da se ne lažemo. Svi su nešto piskarali, katendpejstovali, recenzirali koncerte prijatelja, teoretisali, crtali stripove, pravili kolaže i onda to fotokopirali, slali poštom i ukratko radili ono što se sada zove social networking. Tada se to nije tako zvalo. Tada se to zvalo fanzinašenje. Siniša Dugonjić