Preskočite na glavni sadržaj

Split – art friendly city – poziv

Udruga za širenje područja kulture i umjetnosti RADDAR poziva splitske i ostale umjetnike na prijavu svojih radova na izložbi 'Split – art friendly city', koja će se održati u Galeriji Muzeja grada Splita od 17. do 26. listopada 2014. Radovi se primaju do 10. listopada.
vrijeme: 17.10.2014.
prijava: 10.10.2014
mjesto: Subotica, Serbia
url: http://www.desirefestival.eu/
Izložba tematski problematizira kandidaturu Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. , otvorena je svim medijima i estetikama, a preferira suvremena pristupe u fotografiji, fotomontaži, videu, instalacij, sound artu i perfomansu. Riječ je o ARTupunkturi neuralgičnih točaka grada koji sebe doživljava i definira 'najsportskijim gradom na svijetu' i transformaciji njegovog imagea u sliku grada prijateljski nastrojenog prema suvremenoj umjetnosti.
 
Zato se umjetnici pozivaju da puste krila mašti, da zamisle Split drugačiji od ovog (kojeg označavaju i pečatiraju bezbrojni Torcidini grafiti 'Hajduka'), da vizualiziraju Split u bliskoj budućnosti kao grad prožet i revitaliziran suvremenim umjetničkim idejama i praksama u javnim prostorima i da ga tako preoblikuju izvanka kako bi se on potom zaista promijenio iznutra i postao Split – art friendly city.

Mnoge javne površine grada vape za adekvatnim umjetničkim intervencijama: Riva, zapadna obala, Split 3, novi gradski i prigradski kvartovi. Centar grada, kojeg omeđuje kvadrat Dioklecijanove palače, priziva performanse, instalacije i akcije na povijesno zasićenim mjestima: Peristil, Vestibul, Podrumi...
Upisivanje suvremenih umjetničkih rukopisa u taj tradicijski kontekst imperativ je osuvremenjivanja splitske kulturne matrice; a bez toga Split zaostaje za samim sobom.
 
Marulić, Meštrović, Vidović i Tijardović bogovi su splitskog art Penteona. No, duhom grada ponajviše vlada kolektivno božanstvo zvano 'Hajduk'. Novo vrijeme traži nove bogove, a oni nove konkretne prostore za svoje emanacije. Suvremeni umjetnici su pozvani na preoblikovanje grada/kozmosa po potrebama i mjerama današnjih i sutrašnjih kriterija. Srećom, umjetnost može svoju kuću započeti raditi od krova, pače od tv-antene! Može projicirati slike budućega grada u kolektivno svjesno i podsvjesno, nože predočiti ono što ima biti kao da već jest. 'Ono što možete zamisliti, možete i realizirati'!
 
Usuditi se zamisliti Split kao art friendly city, kao ozbiljnog kandidata za EPK 2020. pa čak i kao stvarnu Europsku prijestolnicu kulture, poziv je koji RADDAR upućuje svima koji se ne boje imaginarne moći ni moći vlastite imaginacije i koji se odazivaju zovu svojih vokacija. Splitski skroman budget izložbe ne omogućava zahtjevne produkcije ali manje (materije) je više (duha)! Ono što se ne da realizirati u stvarnost, da se u fotomontaži npr. Bitno je te nove slike izazovu nove neuronske spojeve u mozgu Grada, a oni će proizvesti nove uvide i novu svijest. Na koncu, izabrane slike će postati posteri i razglednice – i tako će novi image grada  biti postepeno prihvaćen od mnogih, a grad će prihvatiti suvremenu umjetnost kao koautora svoje budućnosti.
 
Radovi (opis, naziv, medij/tehnika, dimenzije/trajanje, fotografija dara) primaju se do 10. listopada 2014. na email: udrugaraddar@gmail.com

Osoba za kontakt: Ante Kuštre; 098/987-00-11; a.kustre@gmail.com