Preskočite na glavni sadržaj

Grand Prix Splitskog filmskog festivala 'Otoku kukuruza' i 'Pratnji'

Nagradu Grand Prix Splitskog filmskog festivala u kategoriji dugometražnog filma osvojio je 'Otok kukuruza' Georga Ovashvilija u produkciji nekoliko europskih zemalja, dok je za kratkometražni nagrađen nizozemski film 'Pratnja' Guida Hendrixa.
vrijeme: 20.09.2014.
mjesto: Split
url: http://www.splitfilmfestival.hr

Dodjelom glavnih nagrada u subotu navečer u Kinoteci "Zlatna vrata" zatvoren je 19. Međunarodni festival novog filma - Split film festival.

Posebne nagrade dodijeljene su filmovima "Unutarnji neprijatelj" Yorgosa Tsemberopoulosa (Grčka), "Atlas" Antoinea d'Agate (Francuska), "Trgovci pijeskom iz Lagosa" Karimaha Ashadu (Nigerija) i "Nasmiješi se i svijet će se nasmiješiti tebi" Shatha al-Hadda, Diaa al-Haddada, Abdelkarima sl Haddada, Yoava Grossa i Ehaba Tarabiehada (Izrael i Palestina).

Članica žirija kratkometražnih filmova Karla Lončar kazala je kako dobar film na neki način mora biti uravnotežen i sadržavati neki estetski aspekt po kojem je taj film prepoznatljiv, a s druge strane mora poslati određenu poruku i baviti se pitanjima važnima publici.

Središnja tema ovogodišnjeg Festivala bio je "Nadzor i kako ga izbjeći", a tijekom sedam dana prikazani su filmovi u konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog filma, Forum 3, Gender, Odrazi i Posebni program.

U konkurenciji dugometražnih prikazani su filmovi Antonia d’Agate "Atlas", "Moje slijepo srce" Petera Brunnera, "Žena i rat" Junichija Inoue, "Melaza" Charlosa Lechuga, "Kako nestati u potpunosti" Raye Martina, "Otok kukuruza" Georga Ovashvilija i "Unutarnji neprijatelj" Yorgosa Tsemberopoulosa .

U šest programa od ukupno 90 minuta prikazana su 32 kratkometražna filma, i to eksperimentalni, igrani, animirani i dokumentarni, među kojima su bili i hrvatski "Filmu filmu" Petra Fradelića i "Binary Pitch" Vladislava Kneževića.

Tri diplomska filma studenata UMAS-a - "Mreža solidarnosti" Gilda Bavčevića, "Sveci" Ivana Perića i "Pinokia" Tome Šimundže - bili su posebnost festivala na kojem se predstavio i talijanski producent Fabrizio Polpettini, umjetnički direktor putujućeg festivala kratkih filmova. (Hina)