Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u velikoj retrospektivi San Sebastiana

Četvrt stoljeća nakon pada Berlinskog zida Međunarodni filmski festival San Sebastian u svom ovogodišnjem izdanju, koje se održava od 19. do 27. rujna, organizira opsežnu retrospektivu kinematografija zemalja bivšeg istočnog bloka, a među pedeset odabranih filmova su i 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića te 'Fine mrtve djevojke' Dalibora Matanića.
vrijeme: 19.09.2014.
mjesto: Španjolska; San Sebastian
url: http://www.sansebastianfestival.com/

Uz te filmove, koji se redovito pojavljuju na listama najboljih hrvatskih ostvarenja proteklog desetljeća, retrospektiva donosi dvije hrvatske manjinske koprodukcije, višestruko nagrađivane "Krugove" Srdana Golubovića (koprodukcija Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske), te Zlatnim medvjedom nagrađena "Grbavica" Jasmile Žbanić (BiH, Hrvatska, Njemačka, Austrija), izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Retrospektivni program "Istočna obećanja: autobiografija Istočne Europe" nastao je u povodu obilježavanja 25. obljetnice pada Berlinskog zida koji je ujedinio podijeljenu Europu, a fokusiran je na produkciju kinematografija zemalja nekadašnjeg istočnog bloka od 2000. do danas.

Tijekom listopada i studenog izbor iz retrospektive prikazat će se i u Valenciji, a među odabranim naslovima su i "Fine mrtve djevojke".

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija, a na njezinom ovogodišnjem, 62. izdanju u konkurenciji će nove uratke premijerno prikazati Susanne Bier, Christian Petzold, Francois Ozon, Danis Tanović i drugi. (Hina)