Preskočite na glavni sadržaj

Četiri premijere u novoj sezoni GKL-a Split

U novoj sezoni 2014./2015. Gradsko kazalište lutaka Split izvest će četiri premijere, jednu obnovu i osam repriznih naslova. Početkom listopada izlaze dvije premijere, 'Mišja priča', autorice i redateljice Jelene Sitar Cvetko, inspirirana pričom Lea Lionnija, te predstava 'Tko je Videku napravio košuljicu', prvi kazališni projekt mladog autora i redatelja Nikole Šimića, prema poznatom klasiku za djecu slovenskog pisca Frana Levstika.
vrijeme: 16.09.2014.
mjesto: Split; Gradsko kazalište lutaka Split, Tončićeva 1
url: http://www.gkl-split.hr/

Druge dvije premijere, 'Moj prijatelj Mačkodlak', prema nagrađenom tekstu Olje Savičević Ivančević i u režiji Roberta Waltla, te predstava male forme 'Paško u knjižnici' autorskog dvojca Branko Ružić i Branimir Rakić, bit će praizvedene u drugom dijelu sezone.

Splitski lutkari su novu sezonu započeli već krajem kolovoza i to mini turnejom po Sloveniji, nastupivši s predstavom 'Glazbatorij' Ksenije Zec i Saše Božića u Mariboru i Ljubljani.  Do kraja 2014. Glazbatorij će igrati u Čakovcu na otvaranju festivala  ASSITEJ-a (listopad) i u Rijeci na Lutkarskoj reviji (studeni). Prije toga, GKL će nastupiti na 47. međunarodnom lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu, 18. rujna, s predstavom 'Pobuna u postolarskoj radionici', Lade Martinac Kralj i u režiji Ivana Lea Leme.

Od 13. do 16. travnja 2015. bit će realizirano 8. izdanje Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ koji okuplja najbolje prošlogodišnje predstave profesionalnih kazališta za djecu, nastale prema hrvatskom tekstu, a u izboru urednika Ivana Plazibata.

U veljači 2015. dogodit će se i 5. izdanje ciklusa koncerata „Jazz u veljači“, a otvorit će ga 7. 2. splitski Repassage zajedno s Matom Matišićem. 14. veljače nastupit će Zoran Predin i Damir Kukuruzović Django band, a 28. veljače iz Amsterdama stiže Blazin' Quartet.

Sezonu 2014/2015. zatvorit će krajem lipnja i početkom srpnja  revija odabranih predstava GKL-a Split „Ljetno kazalište za djecu“, s izvedbama u večernjim satima, koja je prvi put održana prošle godine , polučivši golem interes Splićana i njihovih gostiju.

Gradsko kazalište lutaka Split utemeljeno je 1945. kao najstarije profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj. U 2015. obilježava svojih 70 godina odgovornog i umjetnički vrijednog kazališnog stvaralaštva za djecu.