Preskočite na glavni sadržaj

Ines Matijević Cakić / Matriksijalne priče

U četvrtak, 18. rujna, u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, otvara se izložba Ines Matijević Cakić pod nazivom 'Matriksijalne priče'. Ozložba je otvorena do kraja listopada.
vrijeme: 18.09.2014. 19,00
mjesto: Osijek; Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.mlu.hr
U fokusu devet priča  (devet mjeseci trudnoće) umjetnica postavlja vlastito golo žensko tijelo, svoje ne maskirana osjećanja, razmišljanja, intimnost, ljubav i nedoumice. Ona je sasvim sasvim unutar kruga, ima svoje mjesto u sistemu jezika koji sama kreira i u kojem govori s pozicije Subjekta.  Naravno i više od toga, van njega njeno jouissance progovara i drugima Piši sebe! Tvoje se  tijelo mora čuti” (Cixous). Postavlja se ovdje pitanje zašto se mora čuti, a odgovor nije zbog razbijanja granica primarno muškog sustava jezika, društvena transgresija nije motiv.  Jezik kojim govori umjetnica, je način da prevlada vlastita stanja, matrica kroz koju je  slobodna je govoriti istinu. Način na koju je pušta je iz sebe, je govor pokriven teorijskim diskursom, promišljanjem vlastitog stanja, vođenjem dnevničkih zapisa, koncentriranjem, preispitivanjem i likovnim minucioznim radom koje joj pruža zadovoljstvo govora.

Intersubjetivnost i kontekst drugog stanja  autoricu stavlja u poziciju  za umjetničko istraživanje i djelovanje. Gravidnost postaje potencijal za kreativni govor u prvom licu. Time rad koji je usmjeren na vlastito stanje, postaje način za samo-oslobađanja i djeluje terapeutski. Primijenjeno  umijeće, odličan je spoj koji rezultira u vidu devet  self-imagea u devet različitih faza koje  poput ogledala – reflektirajuća stanja koja umjetnica prolazi kroz trudnoću. Umjetnica uspostavlja diskurs sa samom sobom, a pokušavajući pronaći prostor za sebe uspostavlja odnos s djetetom odnosno prema djetetu.

 Autoričin govor je složen, u njemu ima čitljivih i teže dokučivih mjesta, simbola i elemenata iz stvarnog okruženja umjetnice koje čine kolaž emocija i stanja i riječi koji ga opisuju,  crteži su zaokružene cjeline od kojih svaki predstavlja po jedan mjesec.

Fiktivno i stvarno,  priroda i artefakt,  privatno i javno, prisutno i odsutno, disciplina i kaos su dihotomije koje čine svaku od ovih cjelina. Višeslojnost jezika, tumačenja, značenja i mogućnosti su načini na koje umjetnica nalazi ono barthesovsko zadovoljstvo u jeziku. Davorka Perić, Matriksijalne priče, iz predgovora u katalogu

Ines Matijević Cakić rođena je 17. siječnja 1982. Osnovnu školu završila je u Osijeku. Godine 2000. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Od 2006. godine zaposlena je u zvanju asistenta na Učiteljskom fakultetu u Osijeku, te od 2011. radi na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku u zvanju docenta. Trenutačno pohađa poslijediplomski doktorski studij Slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na osam samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u sljedećim fundusima i zbirkama: Hrvatskom kabinetu grafike u Zagrebu, Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Fillip trade u Zagrebu, Okolje Consulting Art Collection u Ljubljani, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je sljedećih nagrada: Nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, 5. hrvatski trijenale grafike (Zagreb, 2009) / Grand Prix, 21. slavonski biennale (Osijek, 2008) / Grand Prix Nagrada Erste & Steiermarkische banke (Zagreb, 2008) / Posebna nagrada, 3. međunarodni biennale eksperimentalne grafike, The Brancovan Palaces (Bukurešt, Rumunjska, 2008) / Nagrada Ex Aequo, 20. slavonski biennale (Osijek, 2006) / Nagrada rektora Sveučilišta (Zagreb, 2004) / Prva nagrada, Pasionska baština (Zagreb, 2004) / Pohvala Akademije likovnih umjetnosti (Zagreb, 2003. i 2002. godine). Godine 2007. bila je finalistica nagrade Radoslav Putar u Zagrebu.