Preskočite na glavni sadržaj

Treći Queer New York Festival s hrvatskim potpisom

Queer New York Festival, u organizaciji zagrebačke udruge Domino, se održava treći put od 17. do 28. rujna na brojnim lokacijama u New Yorku. Festival, koji je nastao na idejama i konceptu zagrebačkog Queer Zagreba, naišao je od samog početka na veliko zanimanje publike i medija u najvećem američkom gradu, a u okviru festivala redovito gostuju i brojni hrvatski umjetnici.
vrijeme: 17.09.2014.
mjesto: SAD; New York
url: http://www.queerny.org

Queer New York za koji New York Times kaže da ima uzbudljivu selekciju ove godine nudi 12 američkih premijera među kojima i nekoliko predstava nastalih u produkciji ili koprodukciji udruge Domino. Od hrvatskih umjetnika na festivalu u Americi gostuje Branko Brezovec koji će imati praizvedbu svoje nove predstave "Pomutnje", nastale u koprodukciji Domina, Eurokaza i ADU. Novu predstavu će pokazati i Bruno Isaković koji već dva mjeseca boravi u Americi radeći plesnu predstavu sa dvije američke plesačice čija premijera je planirana krajem rujna u kultnom Abrons Theatreu, koje ove godine slavi i sto godina postojanja. Od hrvatskih umjetnika na festivalu gostuje još i Siniša Labrović.

Osim domaćih umjetnika, njih dvadesetak koji će putovati za New York ovih dana, festival ugošćuje još pedesetak umjetnika iz Indije, Njemačke, Francuske, Izraela, Nizozemske, Kolumbije i Španjolske te naravno brojne umjetnike iz SAD-a. Neka od imena, od kojih su mnoga znana i zagrebačkoj publici, su Ivo Dimchev koji gostuje sa svojom najnovijom predstavom, Jan Martens iz Nizozemske koji je u programu Queer New Yorka u okviru šireg fokusa na nizozemske koreografe, Jeremy Wade i Mark Tompkins te izvrsna Indijka Sujata Goel.

Queer New York je jedini takav pothvat bilo koje hrvatske umjetničke organizacije ili udruge u kulturi, a udruga Domino osim festivala u New Yorku redovito organizira festivale i u drugim zemljama pa je tako u ožujku održan veći festival u Grčkoj u Onassis centru, krajem godine se održava festival u Brazilu, a sljedeće godine je planiran festival u Berlinu i, naravno, ponovno u New Yorku koji je sad postao redovita postaja za udrugu Domino u njenoj misiji promocije domaćih umjetnika u svijetu.

Festival Queer New York, kao i druge festivale udruge Domino u Hrvatskoj i svijetu, umjetnički vodi Zvonimir Dobrović, jedan od najagilinijih domaćih menadžera u kulturi. Zbog svog angažmana u New Yorku, Zvonimir Dobrović je pozvan i da kurira dio sezone kultnog teatra La MaMa sljedeće godine što će sigurno otvoriti mnoga druga vrata udruzi Domino i hrvatskim umjetnicima za brojne druge međunarodne projekte.

Više of Queer New Yorku može se pronaći na www.queerny.org a festivalska brošura downloadirati na ovom linku.