Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Roof of Rock u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Kroz projekt 'Roof Of Rock', kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, odabrana su tri reprezentativna lokaliteta kao primjeri vrijedne ruralne kulture.
url: http://www.dunea.hr
Sva su nalazišta popisana i kartirana, a po mišljenju stručnjaka najznačajnija su: Kućice pod Veli vrh kod Žrnova na otoku Korčuli, Donja Nakonava u blizini Lovišta na Pelješcu i Štala Bobana Lazi – Aleja kod groblja Vela Luka, također na Korčuli.

'Oni će biti prezentirani u virtualnoj stvarnosti u GIS aplikaciji i mobilnim aplikacijama kako bi bili dostupniji turistima i ostalima zainteresiranima za ovu vrstu arhitekture. To je prvi od tri elaborata izrađena kroz projekt Roof Of Rock, a slijede još dva kroz koje će više pažnje biti usmjereno na restauraciju i konzervaciju ovih objekata te zakonski okvir za njihovu zaštitu', priopćeno je danas iz Regionalne razvojne agencije dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Iz Agencije ističu kako je to rezultat zajedničkog istraživanja stručnjaka s područja kulturne baštine i geologa, koji su kroz projekt Roof Of Rock proveli istraživanja na temu pločastog vapnenca. Osim što je trebalo ustanoviti smještaj samih prirodnih nalazišta, bilo je bitno i pronaći objekte izgrađene od kamena nađenog na upravo toj lokaciji.
 
Rezultati rada i ostalih 10 projektnih partnera prezentirani su na koordinaciji u Orebiću.

Tom je prilikom vanjski stručnjak Filip Bubalo iz Udruge Dragodid prezentirao spomenute rezultate istraživanja, a najavljeno je i objavljivanje Priručnika za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju objekata izgrađenih od pločastog vapnenca. U priručniku će biti objedinjeni podaci dobiveni temeljem elaborata koje je Dragodid napravio na temu trenutačnog stanja objekata izgrađenih od pločastog vapnenca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, konzervatorskih i zakonodavnih okvira, primjera restauracije, te temeljem fizičkih i kemijskih ispitivanja svojstava pločastog vapnenca u graditeljstvu kao što su: savitljivost, poroznost, ponašanje pod opterećenijim i slično.

Projekt Roof Of Rock - Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora ima za cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru koji se proteže od Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nositelj projekta je Geološki zavod Slovenije.
(Hina)