Preskočite na glavni sadržaj

49. Vinkovačke jeseni i najveće kolo na svijetu

49. Vinkovačke jeseni i najveće kolo na svijetu
Najveće kolo na svijetu, koje će označiti kraj središnje manifestacije 49. Vinkovačkih jeseni, uz Vinkovce, plesat će se i u Zagrebu. Podsjetimo, ovogodišnje Vinkovačke jeseni održat će se od 12. do 21. rujna pod sloganom 'Široka je slavonska livada', sudjelovat će više od 8.000 sudionika, a bit će održano više od 50 priredbi.
vrijeme: 12.09.2014.
mjesto: Vinkovci / Zagreb
url: http://www.vk-jeseni.com/

Vinkovački gradonačelnik, dr. Mladen Karlić doputovao je u Zagreb i službeno uputiti poziv svim Zagrepčanima, ali i građanima Hrvatske: „Ideja Vinkovačkih jeseni je bila okupiti sve hrvatsko folklorno bogatstvo i prikazati ga u ovim modernim vremenima, a time i sačuvati za budućnost. Kroz Vinkovačke jeseni pokazali smo naše bogatstvo nošnje i tradiciju, a zbog toga je ova manifestacija jedinstvena. Iz tog razloga svi dolaze u Vinkovce, a svake godine imamo preko 120 tisuća posjetitelja. Pozivam sve Zagrepčane da 21. rujna u 11.45 sati, kada u Vinkovcima u najvećem kolu bude zajedno plesalo oko 8000 izvođača iz cijele Hrvatske, zaplešu i ovdje u Zagrebu, pod vodstvom gradonačelnika Bandića i da tako pokažemo zajedništvo u cijeloj Hrvatskoj, jer sam uvjeren kako će nam se pridružiti i drugi gradovi.“

Predsjednik ZAFAZ-a, Drago Topolovec, zahvalio je na pozivu za sudjelovanje u ovom događaju i naglasio kako su zagrebački folkloraši objeručke prihvatili ovu inicijativu: „ZAFAZ, koji trenutno broji 68 folklornih društava Grada Zagreba, s radošću se odazvao na poziv i već sada imamo oko 1000 sudionika koji su potvrdili sudjelovanje. Ja vjerujem da će Zagreb prikazati svu svoju veličinu sljedećeg tjedna i vjerujem da će se na Trgu bana Jelačića okupiti, možda ne 8000 kao u Vinkovcima, ali 7000 sigurno.“ Upućen je i poziv svim ljudima dobre volje, da se u svojim gradovima, selima, na trgovima i u središtima naselja pridruže Najvećem kolu.

O programu u Vinkovcima:

Predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik Mladen Karlić naglasio je kako će ove Jeseni biti nešto drugačije, jer će glavna pozornica biti smještena u Pješačkoj zoni, u središtu grada. "Na taj način željeli smo približiti Vinkovačke jeseni širokoj publici, svim Vinkovčanima i njihovim gostima, koji će na jednom mjestu moći pratiti najveći dio programa. Uz već tradicionalno bogat glavni dio programa, ove godine najavljen je i niz popratnih sadržaja, od kojih će se većina također događati u središtu grada."

Tako će na Glavnoj pozornici biti održane Folklorne večeri, međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, svečanost otvaranja i zatvaranja Vinkovačkih jeseni, zatim koncerti Crvene jabuke, Miroslava Škore, Najboljih hrvatskih tamburaša, Bosutskih bećara, Muške pjevačke grupe Lipa, te modna i etno revija. U popratnom programu na pozornici Korzo, koja će biti udaljena stotinjak metara od Glavne pozornice, također će se održati niz koncerata. U after party programu tako će nastupiti Prijatelji, Dike, Klapa Dubrovnik Kaše, Berde band, a nakon nastupa na Glavnoj pozornici publiku će u Pješačkoj zoni nastaviti zabavljati Najbolji hrvatski tamburaši i Bosutski bećari.

"Vinkovačke jeseni prožete su željom da prihod sa svih događanja, što kroz ulaznice, što kroz dobrovoljne priloge posjetitelja,  ide u svrhu humanitarne akcije, kao pomoć našem sugrađaninu Denisu Rosandiću. Kao što znate on boluje od ALS-a i potrebno je prikupiti 300.000 kuna za liječenje u Kini. U ovu akciju uključio se i Rade Šerbedžija, koji će u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, održati humanitarni koncert "Za moje Vinkovce''. Do sada se prikupilo oko pola tog iznosa, no ja sam uvjeren kako ćemo do kraja Vinkovačkih jeseni moći reći kako je akcija uspješno završena"- optimistično je najavio Karlić.

"U blizini Glavne pozornice, točnije u parku na Trgu Bana Josipa Šokčevića i ove će se godine održati Sajam rukotvorina. Oko 70 izlagača u 10 dana trajanja, Vinkovčanima i njihovim gostima predstavit će se s bogatom ponudom tradicionalnih proizvoda" najavio je tajnik Đurković, te dodao kako će u slučaju kiše dio programa biti premješten u zatvorene prostore. Već sada je poznato kako će se Folklorne večeri, u slučaju lošeg vremena, s Glavne pozornice premjestiti u vinkovačko Kazalište.

Vrhunac manifestacije bit će mimohod KUD-ova i Najveće kolo na svijetu, koje će se u isto vrijeme plesati i u Zagrebu.

"Sveukupno u mimohodu 49. Vinkovačkih jeseni nastupit će 78 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva, a gradskim ulicama prodefilirat će 25 zaprega i 48 konjanika. Sveukupno, očekuje se više od 4000 sudionika, koji će zajedno s Vinkovčanima zaplesati Najveće kolo na svijetu" na kraju je naglasio Đurković.

Inače, sve glavne priredbe manifestacije prenosit će se i putem live prijenosa na web stranicama manifestacije www.vinkovackejeseni.hr.