Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Velimira Stojanovića u kinu 'Tuškanac'

Ovaj je put crnogorski ciklus posvećen igranim filmovima Velimira Velje Stojanovića koje je napravio sa stalnim suradnikom, najznačajnijim crnogorskim scenaristom Ratkom Đurovićem (1914. -1998.).
vrijeme: 12.09.2014.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr

Boljim znalcima jugoslavenskih kinematografija pedesetih godina prošlog stoljeća taj će ciklus potvrditi kako je u tim okvirima Stojanović bio jedan od najoriginalnijih autora. U petak, 12. rujna, ovaj mali ciklus počinje filmom' Zle pare' (1956.) koje prvi put unose u prikaz zbivanja iz Drugog svjetskog rata humorističke elemente kroz priču o sudbini sanduka s novcem koje je pratnja izbjegloga jugoslavenskog kralja ostavila u pećini nedaleko Nikšića da bi njihov slučajan pronalazak izazvao niz nevjerojatnih, nerijetko komičnih ili grotesknih zgoda.

Groteskni elementi još su naglašeniji u filmu 'Četiri kilometra na sat' (1958.) o malom vlaku koji se vrti u krug i u kojem pitoreskni likovi stvaraju neobičnu, ali i dojmljivu sliku međuratnoga društva i to izrazito osobnim redateljskim stilom koji djelomice dokida granice između subjektivnog doživljaja i tzv. objektivne stvarnosti, te tako najavljuje promjene koje će uskoro donijeti modernizam.

U filmu 'Kampo Mamula' (1959.) koji se zbiva za vrijeme Drugog svjetskog rata u talijanskom logoru na otoku Mamula ispred Herceg Novog modernistički izričaj vidljiv je i u žanrovskom miješanju akcijskog filma i psihološke drame, a naročito u naglašenoj redateljskoj ekspresivnosti koja nastoji cjelinu nadograditi u sugestivni doživljaj zlokobnosti rata koju osjećaju ne samo zatvorenici nego i njihovi čuvari. (Tomislav Kurelec, iz programske knjižice br. 41)

Petak, 12. rujna
Filmovi Velimira Velje Stojanovića
20:00 Zle pare (1956.);

Subota, 13. rujna
Filmovi Velimira Velje Stojanovića
20:00 Četiri kilometra na sat (1958.)

Nedjelja, 14. rujna
Filmovi Velimira Velje Stojanovića
20:00 Campo Mamula (1959.)