Preskočite na glavni sadržaj

Premijera lutkarske predstave 'Romeo i Giulietta' u Varaždinu

U subotu, 13. rujna, u 19 sati, održat će se varaždinska premijera lutkarske predstave 'Romeo i Giulietta' koju je prema istoimenom djelu Williama Shakespearea režirao Dubravko Torjanac. Predstava je nastala u koprodukciji Dječje i lutkarske scene Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a premijerno je izvedena u sklopu Osječkoga ljeta kulture 30. lipnja 2014.
vrijeme: 13.09.2014. 19 h
mjesto: Varaždin; HNK u Varaždinu, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/

U autorskom timu predstave su skladatelj Davor Bobić, scenograf i kreator lutaka Ivan Duić te asistentica redatelja Areta Ćurković. U predstavi nastupaju: Filip Eldan (Escalus (Della Scala) knez), Goran Guksić (Montecchi, glava obitelji u zavadi s Capuletijevima), Lidija Kraljić (Gospođa Montecchi), Inga Šarić (Capuleti, glava obitelji u zavadi sa Montecchijevima), Snježana Ivković (Gospođa Capuleti), Goran Guksić (Romeo, Montecchijev sin), Lidija Kraljić (Giulietta, Capuletijeva kći), Edi Ćelić (Mercuzio, knežev rođak i prijatelj Romeov), Nikša Eldan (Benvolio, Montecchijev sinovac i prijatelj Romeov i Mercuzijev), Filip Eldan (Tebaldo, nećak gospođe Capuleti ), Nikša Eldan (Paris, mladić, u rodu s knezom i Mercuzijem, Giuliettin prosac), Areta Ćurković (Giuliettina dadilja), Edi Ćelić (Fra Lovro).

Dječja i lutkarska scena HNK-a u Varaždinu počela je s kontinuiranim radom za djecu krajem 1994. godine. Specifičnost Scene trebala je s vremenom postati prepoznatljiva u repertoarnom određenju koji se krije već u samom nazivu: obogatiti redovni repertoar Kazališta predstavama za djecu svih uzrasta u kojima će igrati glumci bez lutaka, lutkarske predstave za djecu i predstave za djecu rađene u kombinaciji glumac – lutka.  Osim usmjerenosti na dječju publiku, uvođenje lutke kao medija trebao je biti ostvaren i u dramskim predstavama za odrasle kao novina repertoarne ponude varaždinskoga HNK-a. Velik broj naslova bile su praizvedbe, a uprizoreni su i brojni kajkavski tekstovi.

Ove godine obilježava  se dvadeseta obljetnica rada Dječje i lutkarske scene s tri naslova: 'Kraljević i prosjak 'Marka Twaina (najigranija i najdugovječnija predstava na repertoaru), 'Romeo i Giulietta' Williama Shakespearea te 'Ježevom kućicom' Maje Sviben, po motivima istoimena djela Branka Ćopića. Ovim predstavama ostvarena je misija Scene: igranje predstava za različitu dob te raznovrsnost glumačko-animacijske tehnike, uz visoke estetske kriterije.

Izvor: HNK u Varaždinu