Preskočite na glavni sadržaj

Osječko Dječje kazalište priprema četiri premijere i GMO scenu

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića za novu kazališnu sezonu priprema nove četiri predstave, bit će domaćin Susreta lutkara i lutkarskih kazališta, a ove sezone počinje djelovati i GMO scena, izvijestio je ravnatelj Ivica Lučić na konferenciji za novinare.
vrijeme: 10.09.2014.
mjesto: EU
url: http://www.etep.nl/

Skraćenica GMO znači "gledatelji malo odrasliji", a odnosi se na novi oblik predstava namijenjenih djeci u dobi iznad deset godina i odraslima, objasnio je Lučić.

U tom će se dijelu kazališnog repertoara prikazivati domaće i gostujuće predstave, a jedna od takvih predstava je "Romeo i Giulietta", zajednički projekt osječkoga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i varaždinskoga HNK.

Predstava je postavljena u povodu 450. obljetnice Shakespeareova rođenja, a izvedena je u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, koje za 2015. priprema predstavu "Galeb Jonathan Livingston" Ricarda Bacha, a premijerni program čine i "Betlehemska zvijezda" te "Guliverova putovanja".

U obnovljenoj igri za najmlađe "Vrijeme za bajku" glumac-lutkar Tihomir Grljušić proslavit će 30. obljetnicu rada.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham istaknuo je kako osječko Dječje kazalište nije poznato kao "vrsni animator dječje kulture samo u Hrvatskoj, nego i u europskom okruženju". Dodao je da je Osijek "poznati grad kulture i tradicije te da će svoju razvojnu strategiju nastaviti na njegovanju kulture i tradicije".

U prošloj kazališnoj sezoni (2013./2014.) ansambl Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića realizirao je četiri premijerne predstave, jednu obnovu, a na repertoaru je bilo i 16 repriznih naslova iz prošlih sezona, rekao je ravnatelj Lučić. Dodao je da je u prošloj sezoni predstave osječkoga Dječjeg kazališta vidjelo gotovo 54 tisuće gledatelja, među kojima na gostovanjima i festivalima više od 20 tisuća. (Hina)