Preskočite na glavni sadržaj

Francuski cirkuski filmovi u Zagrebu, Splitu, Zadru i Puli

Nakon ljetnog odmora koji je Cirkuska srijeda uzela u kolovozu, cirkus na filmu vraća se još veći, jači, zanimljiviji i bolji nego ikada ranije! Po modelu 4 x 4, novi termin Cirkuske srijede, 10. rujna, rezerviran je za četiri kratkometražna filma koji će se istodobno projicirati u Zagrebu, Splitu, Zadru i Puli.
vrijeme: 10.09.2014. 20 h
mjesto: Cologne, Germany
url: http://www.khm.de/

Njihova projekcija predstavlja pravi raritet. Naime, riječ je o radovima mladih francuskih autorica i autora, rezultatu suradnje dviju kultnih visokih obrazovnih institucija iz Tolousea. ESAV koji educira profesionalne filmaše i LIDO koji educira profesionalne cirkuske umjetnike ujedinili su se te potakli na suradnju studente s obiju strana na suradnju.

Nova Cirkuska srijeda donosi probrani djelić te suradnje – kratkometražni filmovi na rasporedu jesu: „Vakker Verden“ (r. Mathilde Monti), „La Crise Marron“ (r. Lorris Coulon), „Je suis un HOMME“ (r. Youngkyu Park) i „Déplacé“ (r. Anja Strelec). ESAV-ova studentica Anja Strelec rođena je Varaždinka i osobno će nazočiti zagrebačkom izdanju Cirkuske srijede, a nakon projekcije publika će s njom moći razgovarati o viđenim filmovima.

ESAV je jedno od triju državnih audiovizualnih sveučilišta u Francuskoj koje je isključivo posvećeno igranom i dokumentarnom filmu, a zajedno s uglednim školama l’École Louis-Lumière i Fémis u Parizu naglasak stavlja na pronalaženje vlastitog stila svakog studenta. U tome su im ovog puta pomagali umjetnici u nastajanju iz Lida koji su glumili u filmovima svojih kolega, a rezultati su oduševili publiku koja ih je do sada imala priliku vidjeti.

Projekcije francuskih filmova 10. rujna zakazane su za 20 sati, a lokacije prikazivanja su sljedeće: u Zagrebu konferencijska dvorana Pogona (Mislavova 11), u Splitu Dom mladih (Ulica Slobode 28), u Zadru klub ACME (Nikole Matafare 2a), a u Puli Dnevni boravak DC Rojc (Gajeva 3). Gdje god se zatekli sljedeće srijede, ulaz je prema tradiciji besplatan, a najsretniji posjetitelji kući bi mogli otićii s pokojom nagradom, kao što su žonglerske loptice, cirkuske knjige ili ulaznice za predstave!

Cirkusku srijedu organizira Cirkuski informacijski centar Male performerske scene u suradnji sa splitskom kompanijom Room 100. U rujanskom izdanju pridružili su se i partneri iz Zadra snova i pulskoga Čarobnjakova šešira. Cijeli projekt financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split, te financijeri zagrebačkog Cirkuskog informacijskog centra: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i zaklada Kultura nova.

Više o Cirkuskoj srijedi i drugim programima Male performerske scene možete doznati na web stranicama www.cirkus.hr te putem Facebook stranice Circus Info Croatia