Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Emanuela Vidovića u Samoboru

U Galeriji Prica u Samoboru, u utorak, 9. rujna, u 20 sati, otvara se izložba 'Emanuel Vidović – iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Splitu'. Izložba će biti otvorena do 19. listopada.
vrijeme: 09.09.2014.
mjesto: Samobor; Galerija Prica, Trg Matice hrvatske 6
url: http://www.pousamobor.hr
Izložba je nastala u suradnji Galerije Prica iz Samobora i Muzeja grada Splita, te prvi put samoborskoj publici predstavlja izbor najboljih djela Emanuela Vidovića iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Splitu. Izbor djela obuhvaća vremenski period od nešto više od pedeset godina Vidovićevog stvaralaštva, prati njegov razvoj, ali ujedno donosi i reprezentativan izbor djela svih slikarevih razvojnih razdoblja.

Veliki hrvatski slikar Emanuel Vidović desetljećima je bio žrtva nepravedne minorizacije i marginalizacije od strane utjecajnog dijela hrvatske umjetničke kritike. Tek je povjesničar umjetnosti Igor Zidić monografskim izložbama koje je priredio 1971., 1982. i 1987. godine ukazao na činjenicu da je Vidović jedan od začetnika hrvatske moderne, a isto tako i aktivni učesnik u procesu modernizacije hrvatskog slikarstva sve do pedesetih godina prošloga stoljeća.

Vidović nije prošao Ažbeovu školu, nije doživio Pariz ni konstruktivističke pouke Cézannea, ali je zato, za vrijeme boravka u likovnim centrima Italije, Veneciji i Milanu, primio najsvježije poticaje suvremenog talijanskog slikarstva koje nije toliko zaostajalo za njemačkim ili francuskim koliko se to, iako nepravedno, mislilo. Revno je pratio rad kasnih romantičara, verista, macchiaiola i postimpresionista, te razumijevajući, ali ne kopirajući ikoga, stvarao temelje na kojima će izgraditi svoj osebujni i autentični umjetnički izraz. iz teksta Nele Žižić