Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – KUD Zbilje

 KUD Zbilje iz Slovenije poziva kulturne i umjetničke centre na suradnju u projektu likovnih radionica, u sklopu Programa EU Kreativna Europa. Prijave su otvorene do listopada 2014.
KUD Zbilje osnovan je 2003., a do sad je realizirao više od 50 umjetničkih i kulturnih projekata. Osim toga, KUD se bavi i edukativnim, multimedijskim i promotivnim projektima, a svake godine nudi programe obrazovne i kulturne razmjene.

Posljednjih godina svoje je umjetničke i produkcijske radove predstavio u važnim slovenskim i stranim umjetničkim i kulturnim centrima, kao npr. Starom gradu u Ljubljani, kinu Šiška, Španjolskom umjetničkom centru, kući za umjetnost Trubarjeva, Navje, Tobacco 001 te kulturnim centrima u Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i drugim europskim zemljama.

Projekt suradnje obuhvaćao bi sljedeće aktivnosti:
- izložbe amaterskih slikara;
- interdisciplinarne umjetničke radove: video performans, socijalne instalacije, izvedbe vokalne glazbe;
- intermedijske projekte;
- tjedno mentoriranje amaterskih slikara;
- slikarske praznike: grupe amaterskih slikara slikaju tijekom praznika, uglavnom na obali;
- stručne ekskurzije (susreti s lokalnom zajednicom);
- lokalne etno festivale: u organizaciji intermedijskih umjetnika koji festivalski obilježavaju početak novog godišnjeg doba, narodne običaje isl.;
- radionice: slikanje i crtanje za djecu;
- predavanje o suvremenom konceptu scenografije i kostimografije u operi.

Projekt bi se bazirao na tjednom mentoriranju amaterskih slikara od strane profesionalnih slikara, a namijenjen je profesionalnim i amaterskim slikarima, intermedijskim umjetnicima, intelektualcima, pedagozima.

Traže se partneri iz zemalja članica EU-a, Švicarske, Norveške, Liechtensteina i zemalja kandidatkinja za ulazak u EU.

Sudjelovati mogu umjetnički i kulturni centri koji posjeduju iskustvo u organiziranju i promoviranju vizualne umjetnosti (izložbe slikarstva, kiparstva i multimedijalne umjetnosti), umjetničkoj edukaciji, likovnim radionicama za djecu i odrasle, a djeluju ujedno i na polju društvene odgovornosti, kao npr. održivost, kulturna baština isl. Prijaviti se mogu i nevladine organizacije koje se bave kreativnim, eksperimentalnim, interdisciplinarnim, intermedijskim i edukativnim programom na području međunarodnih izložbi suvremenog slikarstva i multimedijskim programima sličnog koncepta. Također, natječaj je otvoren i za produkcijske kompanije koje surađuju sa slikarskim i multimedijskim grupama te imaju edukativne programe za djecu i mlade, te udruge vizualne umjetnosti.

Kontakt:
Kulturno umetniško društvo Zbilje
KUD Zbilje
Zbilje 30, Medvode, 1215 Medvode
Slovenia

Kontakt osoba: Franc Cegnar
e-mail: kudzbilje@gmail.com, marija.michaud@gmail.com, katarina.majerhold@gmail.com.