Preskočite na glavni sadržaj

Komična opera 'Tajni brak' premijerno u Maloj sceni

Komična opera 'Tajni brak', najpoznatija opera talijanskog skladatelja Domenica Cimarose, premijerno će se izvesti 14. rujna u kazalištu Mala scena, kao prva premijera tog zagrebačkog kazališta u novoj sezoni, u kojoj slavi 25. godišnjicu osnutka.
vrijeme: 14.09.2014.
mjesto: Croatia
url: http://www.noc-kazalista.com/

Novu operu Male scene namijenjenu starijima od jedanaest godina (prošle godine s uspjehom je postavljen "Figarov pir") režira Frana Marija Vranković, a radi se u suradnji s Muzičkom akademijom, klasom Cynthie Hansell Bakić, prvakinje Opere splitskog HNK.

Radnja opere odvija se u Bolonji u 18. stoljeću u kući trgovca Geronima, koji želi jednu od svoje dvije kćeri udati za plemića. Njegova mlađa kći Carolina tajno se udala za Paolina, koji se boji njezinom ocu odati tajni brak. Zbog toga pronalazi plemića, engleskog grofa Robinsona, koji za izdašnu dotu pristaje oženiti Geronimovu stariju kćer Elisettu, na Geronimovo opće veselje. Međutim, upoznavši sestre, grof se zaljubi u mlađu, Carolinu. Situaciju dodatno zakomplicira Fidalma, Geronimova sestra udovica, koja se zaljubila u Paolina i odlučila za njega udati.

Libreto je napisao Giovanni Bertati po istoimenoj drami Georgea Colmana i Davida Garricka praizvedenoj 1766., dok je opera u dva čina praizvedena je u Burgtheateru u Beču, 1792. Pripada u Ciamrosino bečko razdoblje, a po karakterizaciji likova spada u talijanski žanr opere buffe.

Stariju kći Elisettu utjelovit će Buga Marija Šimić i Sandra Vidovič u alternacijama, a mlađu Carolinu Marijana Radičević/Ana Karuza Lovrić. Igraju još Peter Gojkošek, Marija Posavac/Martina Đurđević, Luka Ivoš i Božimir Lovrić.

Mala scena najavljuje da će se u rujnu proslaviti i 'okrugle' brojeve izvedbi njihovih popularnih predstava - 400. izvedbu "Priče o kotaču", te 200. izvedbu još jedne predstave namijenjen djeci mlađoj od dvije godine - "Priče o vodi". Predstava "Iglica", nastala u suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba, izvodi se stoti put pred publikom, a "Smiješno čudovište" slavi pedesetu izvedbu. (Hina)