Preskočite na glavni sadržaj

'Cirkus' Nikole Vrljića u Labinu

Nakon predstavljanja u Zagrebu i Splitu, u četvrtak, 4. rujna, u 20 sati, u Gradskoj galeriji Labin, otvara se izložba 'Cirkus' kipara Nikole Vrljića. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna.
vrijeme: 04.09.2014.
mjesto: Montreal, Canada
url: http://www.perforacije.org/
Još od razdoblja romantizma umjetnici su rado posezali za (ne)stvarnošću i labilnošću začudnog svijeta cirkusa. Sebe same i općenito stanje umjetnosti poistovjećivali su s pajacima, uličnim zabavljačima i klaunovima, hiperboličnim i namjerno deformiranim likovima koji su skoro do nedavna zabavljali publiku u cirkuskim arenama. I kiparski atelijer Nikole Vrljića prometnuo se tijekom protekle četiri godine u jednu takvu arenu. Posve spontano, čini mi se, okupila se atipična trupa: jedan bi lik nekom naoko slučajnom logikom povukao za sobom onog sljedećeg.
Prvo su na scenu izašli snagatori, krupni nagi muškarci, koji su svojim robusnim stavovima podsjećali na životinje, poput primjerice na tromoga medvjeda. Postupno su se ljudi razdvojili od beštija – pristigli su prgavi mladić Radovan i cinični majmun Rene, koji se u svojemu divljem pohodu na mopsu doima više kao onaj koji se sam dobro zabavlja, nego kao zabavljač. Među svim tim muškim pojavama ističe se artistica na žici, koja energično i graciozno grabi zrakom. A klaun pitate se, gdje li je on? Dokotrljala se lubanja Yoricka, preteče cirkuskoga lakrdijaša. Ona se i smije. iz teksta kustosice izložbe Barbare Vujanović
 
Izložba CIRKUS! Nikole Vrljića u Labinu treća je u nizu 'postaja' na putu njegovog 'izložbenog cirkusa', koji se kroz šest mjeseci predstavlja u još četiri hrvatska grada; u Zagrebu (Gliptoteka HAZU, 16. travnja – 4. svibnja 2014.),  Splitu (Dioklecijanovi podrumi, 17. lipanj- 2. srpanj), Vukovaru (Gradski muzej Vukovar; 10. listopada – 30. listopada 2014.) te Rijeci u studenom.

Nikola Vrljić rođen je u Zagrebu 1980. godine. 2007. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak grupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko natječaja za skulpture u javnim prostorima.