Preskočite na glavni sadržaj

Motel Trogir: It Is Not Future That Always Comes After

Projekt Motel Trogir poziva umjetnike i umjetnice za predlaganje koncepta / intervencije u javnom prostoru Trogira, jesen 2014. Prijedloge radova možete slati do 15. rujna.
prijava: 15. 09. 2014
mjesto: Trogir
url: http://moteltrogir.tumblr.com
Projekt MOTEL TROGIR započeo je 2013. godine kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Nizom akcija, javnih rasprava, stručnih tura za javnost u više gradova, istraživačkog rada, te uz snažnu podršku stručne i šire kulturne javnosti, krajem 2013. godine motel Sljeme u Trogiru i formalno je stekao status zaštićenog spomenika kulture RH, a Vitićev motel Panorama kod Rijeke u proceduri je da zaštitu dobije čime će ujedno postati i prvi uopće objekt s formalnim spomeničkim statusom u Rijeci izgrađen nakon Drugog svjetskog rata.

Oba motela u lošem su stanju kao direktna posljedica privatizacije. U trogirskom slučaju, zbog neriješenih vlasničkih odnosa cijeli slučaj je na sudu, sve kao posljedica netransparentne privatizacije društvene imovine 1990-ih, a zgrada je u 'zamrznutom statusu' i uz neznatne intervencije, zapravo kontinuirano propada.

MOTEL TROGIR nije samo Vitićeva zgrada koja jest simptom odnosa prema prostoru (Dalmacije) uopće i nestanka društvenog ideala kao generativne jezgre urbanog planiranja i izgradnje danas. Utoliko projektom MOTEL TROGIR nastojimo otvoriti raspravu o gradu, nestanku javnosti i krizi društvenosti.

Početkom listopada 2014. započinjemo s nizom javnih razgovora i intervencija u javnom prostoru grada Trogira te ovim putem pozivamo zainteresirane umjetnike i javnost da nam pošalju kratki opis prijedloga koncepta intervencije za trogirski javni prostor.

Zona Motela (koja ima neodređen vlasnički status i stoga je pristup načelno moguć, ali ne sasvim javan te prijedlozi intervencija trebaju uvažiti te specifične okolnosti), nalazi se uz Jadransku magistralu, glavni prometni pristup gradu, ali i lokalno najaktivniju liniju revitalizacije: na njoj su i autobusni kolodvor, tržnica, nova šetnica, budući dječji vrtić i nogometni stadion, ali i druga gradska neuralgična točka – zapušteni povijesni Garagninov vrt koji uživa spomenički status od 1962. godine, a koji smo odabrali kao drugi fokus ove faze projekta.
 
Napominjemo da su lokaliteti samo djelomično zadani i intervencija se može dogoditi i u nekom drugom gradskom ambijentu, ali je poželjno da se intervencije na neki način referiraju na neku od dvije predložene lokacije, no to nije uvjet.

Zbog ograničenog troškovnika, odabrani umjetnički radovi imat će i vrlo ograničen produkcijski budžet, a umjetnici će dobiti simboličnu naknadu za svoj rad. Boravak umjetnika u Trogiru ograničen je na tri dana. Put i smještaj bit će osigurani.
 
Prijedloge radova šaljite na adresu: slobodne.veze@gmail.com do 15. 09. 2014.
 
Prijedlozi trebaju sadržavati kratki opis intervencije (ne više od 500 riječi), okvirni troškovnik i kratku biografiju predlagača. Ove godine preferiraju se efemerni i performativni radovi, ali to nije uvjet.
 
Na primjeru MOTELA TROGIR nadamo se potaknuti širu raspravu o javnom prostoru, ali i afirmirati poziciju podruštvljavanja, nasuprot onoj privatizacije. Budući da je Trogir, a tu taj grad nije iznimka, žrtva devastacije i neodgovornosti dobrog dijela lokalnih političkih elita, što se u zadnjih par desetljeća manifestira valovima regresivnog konzervativizma i posljedicama, te uopće totalno nenavikao na jezik suvremene umjetnosti, ovim projektom namjera nam je potaknuti stvaranje zajednice angažiranih i društveno odgovornih građana.

Naime, 'složenost procesa koji diktiraju organizaciju i upravljanje našim gradovima mora biti ne samo sustavno raspravljana, već više no ikad dijeljena i otvorena među proširenim poljem sudionika'. Projekt stoga nije samo pokušaj skretanja pažnje i formalne trajne zaštite jedne izuzetne zgrade ili zgrada, već ga vidimo i kao 'protagonista'/generatora rasprave o svakodnevici Trogira tj. života njegovih građana, nadajući se da ovakav projekt u svojoj proširenoj verziji ima mogućnost doprinijeti emancipaciji kritičkog mišljenja i prakse s dugoročnom posljedicom većeg interesa za sudjelovanje u procesima od važnosti za lokalnu zajednicu, od prostornih politika nadalje.

Uopće preferiramo odgovornost pred profesionalnošću u distribuciji odnosa unutar projekta, (iako se ta dva pojma ne isključuju). Želja nam je da MOTEL TROGIR postane referentna točka progresivne društvene misli i prostornog djelovanja u lokalnoj sredini, između ostaloga i putem intervencija u samo tkivo grada s ciljem skretanja uobičajenog pogleda i razmišljanja o gradu.
 
Organizacijski tim: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić, Saša Šimpraga
 
Informacije/fotografije i linkove na ciljane lokalitete možete naći na blogu http://moteltrogir.tumblr.com/
Za dodatne upite: slobodne.veze@gmail.com