Preskočite na glavni sadržaj

Peti Muzej ulične umjetnosti od 24. do 31. kolovoza

Peti Muzej ulične umjetnosti od 24. do 31. kolovoza
Jubilarno 5. izdanje Muzeja ulične umjetnosti (MUU) okupit će od 24. do 31. kolovoza u Zagrebu ulične umjetnike iz Hrvatske i inozemstva, a organizatori ove godine najavljuju zaokret u konceptu koji će u prostore stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici dovesti i niz konceptualnih umjetnika.
vrijeme: 24.08.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Kako se ističe u najavi manifestacije, naglasak je i dalje na site-specific segmentu izvedbe, ali unutar šireg pojma instalacije i skulpturalnog ambijenta. Cilj je dovesti umjetnike čiji se radovi mogu smatrati transgresivnima/avangardnima unutar odabranih medija te široj publici približiti umjetnost kroz aktivno uključivanje promatrača u iskustvo rada.

Osim uličnih umjetnika iz čitave Hrvatske, u Zagrebu će ove godine gostovati umjetnici iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Srbije, te Bosne i Hercegovine, a po prvi puta posjetitelji će u sklopu događanja moći kupiti limitirane edicije njihovih umjetničkih printova.

Među tradicionalnim su izlagačima MUU-a Bruno Pogačnik Wukodrakula (Hrvatska), Mario Kolarić (Hrvatska), Vladimir Dodig Trokut (Hrvatska), Gaella Gottwald (Hrvatska), Zvonimir Tadić (Hrvatska), Duje Jurić (Hrvatska), ESH (Bosna i Hercegovina) i Ema Ema Ema (Srbija), a ove će se godine zagrebačkoj publici predstaviti i njemački suvremeni umjetnik Boris Hoppek, najpoznatiji po kontroverznim likovima "Negritos" koji prikazuju "male crnce" a autorov su apel za osvještavanje problema afričkih emigranata u Europi i stravičnih žrtava koje svake godine padaju u pokušajima njihovog prelaska na europski kontinent.

Na MUU-u će svoju interaktivnu instalaciju postaviti i izraelska umjetnica Shahar Yahalom, koja će po uzoru na konceptualne majstore svoj rad realizirati uz pomoć svih posjetitelja manifestacije, kojima će dati jasne pisane upute kako izvršiti rad. Tu su i kineski umjetnik Xu Wang i Tuguldur Yondonjamts iz Mongolije, koji u svojem radu problematiziraju teme aktualne u bilo kojem kulturnom kontekstu. Xu istražuje dinamiku vozača taksija kroz tip vozila koji voze u pojedinoj zemlji dok se Tuguldur bavi fenomenom šverca i crne trgovine između Azije i ostatka svijeta.

Kao novitet jubilarnog petog MUU-a najavljen je filmski program u sklopu kojega će biti prikazano dvadeset kratkih filmova umjetnika iz cijeloga svijeta. "U njemu sudjeluju neki od najinteresantnijih umjetnika današnjice, među kojima su hrvatska umjetnica s njujorškom adresom Maja Čule, koja godinama plijeni pozornost na post internet kulturnoj sceni. Tu je i Jeremy Couillard, jedan od važnijih mlađih umjetnika koji u video unosi iskustva online gaming subkulture, te Jon Kessler, svjetskoj javnosti poznat po svojim kinetičkim skulpturama od kojih se neke nalaze u stalnom postavu najvećih muzeja", ističe se u najavi.

Likovna umjetnica Gaella Gottwald izvest će umjetničku instalaciju "Poruka u boci" kojom umjetnica želi podići socijalnu i ekološku svijest i privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj. Tijekom trajanja instalacije posjetitelji će moći donijeti plastičnu bocu i postati dio umjetničkog rada fotografiranjem i pisanjem poruke na isprintanoj fotografiji koju će ostaviti u boci.

Pridružit će joj se i Zoran Tadić koji će u dvorištu vojne bolnice raditi instalaciju od recikliranog materijala.

Muzej ulične umjetnosti otvorit će se 31. kolovoza na samo jedan dan, a posjetitelje će kroz čitav postav voditi kustosica Vjekica Buljan. Vodstva su organizirana svaki puni sat s početkom u 15 sati. Posljednje vodstvo bit će u 18 sati, nakon čega slijedi koncert zagrebačke grupe ABOP (After je bolji od partyja).

Svaki MUU-ov plakat samostalno je umjetničko djelo a plakat ovogodišnjeg MUU-a nastao je kolaboracijom umjetnika Brune Pogačnika Wukodrakule i Xu Wanga. Vizualni identitet manifestacije potpisuje Damir Gamulin.

Organizator Muuzeja je neprofitna udruga Centralna jedinica osnovana 2009. u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina. Cilj MUU-a je promicanje ulične umjetnosti, decentralizacija kulturne ponude Zagreba i oživljavanje zanemarenih dijelova grada. (Hina)