Preskočite na glavni sadržaj

Klasični Mozart i suvremeni Gjeilo za kraj 54. Glazbenih večeri

U četvrtak, 14. kolovoza s početkom u 21 sat, ovogodišnja sezona Glazbenih večeri u Sv. Donatu stići će i do posljednjeg koncerta. Zadarski komorni orkestar uz umjetničkog voditelja i solista Marca Grazianija i komorni zbor Ivan Filipović na čelu s Goranom Jerkovićem nastupit će u akustičnom prostoru Crkve sv. Šime. Na programu su djela W. A. Mozarta i O. Gjeila, a ulaz je slobodan.
vrijeme: 14.08.2014.
mjesto: Zadar
url: http://www.donat-festival.com
 
Tradicionalna završnica s nezaobilaznim Zadarskim komornim orkestrom i ove će godine staviti točku na kraj, ovaj put u akustičnom prostoru Crkve sv. Šime u Zadru. Pod umjetničkim vodstvom violinista Marca Grazianija, ujedno i solista posljednjeg koncerta, Zadarski će komorni orkestar nastupiti uz komorni zbor Ivan Filipović na čelu s Goranom Jerkovićem. Ivan Filipović hrvatski je zbor velikog kalibra s medaljama prestižnih svjetskih zborskih natjecanja i uspješnim međunarodnim turnejama. Djelatan već šesnaest godina, danas se smatra jednim od najuspješnijih amaterskih a cappella sastava u  Hrvatskoj s interesom za široki repertoar od 16. do 21. stoljeća. 
S izvrsnom vokalno-tehničkom spremom darovitih pjevača i bogatim izvođačkim iskustvom, u drugom će dijelu koncerta uspješno izvesti Sunrise Mass suvremenog norveškog skladatelja Ole Gjeila s diplomom američkog sveučilišta Julliard School of Music u New Yorku. Misa izlazećeg sunca svojom monumentalnošću stvara aluziju na postanak svemira od jeke u The Spheres do finalnih tema u stavku Identity & The Ground. Teren će suvremenom djelu pripremiti dvije skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prva, Adagio i fuga u c-molu, K. 426 priziva barokni glazbeni duh i ingeniozno Bachovo orguljaško stvaralaštvo, no Mozart se odlučio na orkestralni medij kojim uspijeva dovesti kontrapunktsku tehniku do krajnjih granica. Druga skladba, Peti koncert za violinu i orkestar u A-duru, K 219 u tipičnom je mocartovskom klasičnom stilu i predstavlja posljednji i ujedno najbolji njegov koncert za violinu. Nezaobilazan na repertoaru violinističkih virtuoza, koncert i danas osvaja srca publike lepršavim melodijama prva dva stavka i rezolutnim trećim stavkom sa šaljivim elementima turske glazbe. Koncert će izvesti Marco Graziani, mladi riječki violinist i asistent na MA u Zagrebu te uspješni međunarodni solist.