Preskočite na glavni sadržaj

Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata

'Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata' naziv je izložbe koja će se 12. kolovoza svečano otvoriti u pulskom Parku mladenaca, kao središnji događaj ljetne sezone projekta '1914. - Puna je Pula/Pola gremita' kojim Istra obilježava stogodišnjicu početka Velikog rata. 
vrijeme: 12.08.2014.
mjesto: Novo Mesto, Slovenia
url: http://www.galerija-bj.si/

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u pulskom Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Osim izložbe bit će postavljena i umjetnička instalacija autora naziva projekta i zaštitnog znaka "1914", poznatog pulskog dizajnera Mauricia Ferlina. Instalacija je dugačka oko sedam metara, a od lima je napravljena u Uljaniku.

"Želimo poslati snažnu antiratnu poruku i obilježiti stotinu godina povijesnog diskontinuiteta, od kad smo otišli iz jednog velikog europskog carstva, a sada se pristupivši Europskoj uniji toj zajednici na simboličan način vraćamo", kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Dodao je kako je kao naglasak izložbe svjesno odabran parobrod "Baron Gautch" čije se potonuće u kolovozu 1914. smatra jednim od najtragičnijih brodoloma civilne flote na Jadranu, a njegovi poginuli putnici prvim civilnim žrtvama Prvog svjetskog rata.

S pričom tog parobroda novinare je upoznala autorica izložbe i kustosica Katarina Pocedić, rekavši da je parobrod izgrađen 1908. i služio je kao glavna veza južnog Jadrana s ostatkom Europe. Plovio je linijom Trst-Kotor i mogao je prevesti 300 putnika. Početkom rata počeo je evakuirati civile i prevoziti vojnike, a u jednoj takvoj plovidbi, (13. kolovoza 1914. u 14.45 sati na udaljenosti oko šest milja od Rovinja, između Brijuna i svjetionika Sveti Ivan), naletio je na austrijsku podvodnu minu i potonuo u roku od sedam minuta.

Olupinu je prvi pronašao talijanski ronilac Giacomo Stocca 1951. godine, tvrtka Brodospas ju je službeno locirala 1958. godine, a 1975. godine je prvi put snimljena za TV-emisiju Marija Saletta "Tajne Jadrana". Kao značajni podmorski lokalitet zaštićena je 1995. godine, a godinu ranije počela je sustavna zaštita i istraživanja tijekom kojih je s olupine izvađeno, restaurirano i u pulskom muzeju pohranjeno 78 predmeta.

Ti će predmeti, uz arhivsku građu, fotografije, dokumente i predmete iz privatnih zbirki i drugih ustanova, biti predstavljeni na ovoj izložbi. Prema raspoloživim informacijama, na brodu je bilo gotovo dvostruko više ljudi od predviđenog broja putnika.

"Izložbom će se pokazati povijesni pregled tragedije, a posjetitelji će moći vidjeti staro oružje, plakate, tehničke karakteristike broda i ilustracije o nesreći", poručila je Katarina Pocedić, Najavila je da će u sklopu projekta biti prikazana i dva dokumentarna filma, a izložba će završiti čitanjem dugog popisa poginulih putnika. (Hina)