Preskočite na glavni sadržaj

Dvije retrospektivne izložbe crteža Otona Glihe

Dvije retrospektivne izložbe crteža Otona Glihe
Dvije retrospektivne izložbe crteža Otona Glihe bit će predstavljene u krčkoj Galeriji Decumanus između 12. kolovoza i 4. rujna o.g. Ovim se izložbenim projektom obilježava stogodišnjica od rođenja tog poznatog krčkog slikara. Otvorenje je u utorak, 12. kolovoza, s početkom u 20.30 sati. 
vrijeme: 12.08.2014.
mjesto: Krk, Galerija Decumanus
url: http://www.grad-krk.hr

Ovim projektom bit će predstavljeno tridesetak rijetko izlaganih crteža što ih je za ovu prigodu selektirao i obradio povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže. Prema njegovim riječima, krčke izložbe, sačinjene iz crtačkoga dijela Glihina opusa, nastoje pokazati prirodu njegova crteža koja razotkriva (zapravo izrazitije od slikarstva) autorovu analizu konkretnoga krajolika i na njoj utemeljenu kompozicijsku pejzažnu sintezu, proces rada, njegove formalne i sadržajne odlike te veličinu dostignuća. Iz kompleksne specifičnosti krčkoga ambijenta, Gliha je izdvojio jednu komponentu - gromače, a do svoga velikog otkrića došao je postupnim sažimanjem promatranih pejzažnih motiva, njihovim svođenjem na osobni i proživljeni slikovni oblik nastao transformacijom neposrednih vizualnih dojmova. Premda su mu prethodile godine slikanja manje-više istih panoramskih predložaka, sam trenutak spoznaje novoga nadošao je, točnije objelodanio se poput duhovnoga otkrivenja. Kako sam autor zapisuje, u rano proljeće 1954. Dakle, prije točno šezdeset godina Oton Gliha je uočenu pejzažnu strukturu krčkoga tla, oblikovanoga bezvremenim trudom čovjeka, povezao s glagoljskim slovima i time iznašao onu bit, istinitiju od realističnoga privida, koja je u osnovi novoga, njegova vlastitog, ali i univerzalnog svijeta slika.

Prva izložba bit će postavljena od 12. do 22. kolovoza, a druga od 22. kolovoza do 04. rujna. Oba postava moći će se razgledati od ponedjeljka do subote između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 22.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru - krčkom Centru za kulturu na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net