Preskočite na glavni sadržaj

HAVC sufinancira audivizualne djelatnosti na splitskom području

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar potpisali su u petak ugovor po kojem će tijekom 2014. HAVC sufinancirati audiovizualne djelatnosti na splitskom području u iznosu od 88.000 kuna. 
vrijeme: 01.08.2014.
mjesto: Split

Prilikom potpisivanja ovog ugovora najavljeno je i skorašnje formiranje Fonda za kinematografiju grada Splita koji će poticati filmsku produkciju.

Gradonačelnik Baldasar je izjavio kako iznos od 88.000 kuna koliko ove godine HAVC izdvaja za razvoj kinematografije i Splitu i Dalmaciji "ne izgleda velik, ali je u biti veliki iznos".

"U političkom i marketinškom smislu smatram da je ovo veliki iskorak da Split i Dalmacija obnove kinematografiju koja je u zadnje vrijeme potpuno izumrla u tom dijelu Hrvatske, a znamo koliko su filmovi bitni za propagandu u svakom pogledu", rekao je Baldasar.

Hribar je istaknuo kako HAVC nastoji decentralizirati proizvodnju i prikazivanje audiovizualnih djela u Hrvatskoj te je naveo primjer Rijeke za takav model po kojem na svaku kunu koju grad Rijeka uloži u tom smjeru, HAVC automtaski ulaže svoju dodatnu kunu. Po Hribarovim riječima HAVC jednako tako surađuje i sa centrima prikazivaštva, a u Rijeci, kako je naglasio, postoji "moćno središte".

"U Splitu se koracima koje smo danas poduzeli stvara istovjetna situacija i možemo se nadati da će u tom gradu filmska proizvodnja naići na plodno tlo i da će se ubuduće događati značajne stvari", kazao je Hribar. Po njegovim riječima danas potpisanim ugovorom pokrenut će se niz malih poduzeća s orijentacijom na film kojeg proizvodimo unutar hrvatskih javnih potreba i sa većinskim hrvatskim novcem, ali i na film koji se proizvodi manjinskim hrvatskim novcem tako i onaj bogatih američkih kompanija koje primjerice u Splitu snimaju seriju "Igra prijestolja".

"Danas smo se u Splitu okupili unutar jednog kulturnog cilja, ali također i zbog gospodarstva-te su stvari poptuno neraskidive jer toliko soli iz mora izvući ne možete", kazao je Hribar pojašnjavajući potpisani ugovor.

Savjetnik za kulturu i znanost splitskog gradonačelnik Igor Baković je izjavio kako danas potpisani ugovor predstavlja i najavu formiranja Fonda za kinematografiju grada Splita.

"U izradi je pravilnik tog fonda, a danas smo imali i sastanak radi usuglašavanja stavki tog pravilnika. Nadam se da ćemo taj pravilnik 'izbrusiti' tijekom ovog ljeta te da bi veće na sljedećem natječaju za javne potrebe u kulturi taj fond mogao sudjelovati", rekao je Baković.

Pojasnio je kako će sredstva Fonda za kinematografiju biti u rangu danas dodijeljenih HAVC-ovih 88.000 kuna na temelju ugovora što su ga potpisali Baldasar i Hribar, odnosno ta sredstva će biti duplo veća od sredstava što ih za tu namjenu izdvoji grad Split pošto će jednak toliki iznos izdvojiti i HAVC.

"Taj Fond će biti isključivo za poticanje filmske produkcije, a ne za komplementarne djelatnosti kao što su festivali", kazao je Baković. Po njegovim riječima za Split, koji će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. iznimno je važno poticati filmsku industriju radi reputacije grada.

Baković i Baldasar su odgovarajući na novinarska pitanja rekli kako formiranje Fonda za kinematografiju grada Splita neće značiti formiranje nikakve nove agencije. (Hina)