Preskočite na glavni sadržaj

Matej Meštrović & Sudar Percussion na Splitskom ljetu

Hrvatska crossover atrakcija Sudar Percussion predvođena pijanistom i skladateljem Matejem Meštrovićem nastupit će na 60. Splitskom ljetu u sklopu ljetne turneje na kojoj izvode skladbe sa svog najnovijeg albuma 'Eat Suite'.  
vrijeme: 02.08.2014.
mjesto: Split, Galerija Meštrović
url: http://www.splitsko-ljeto.hr

Sastavni dio ovog multimedijalnog događanja koji će se zbiti u Galeriji Meštrović u subotu 2. kolovoza s početkom u 21 sat je i projekcija filma Sudar u dvorcu redatelja i scenarista Arsena Oremovića.

Eat Suite posvećen je u potpunosti jelu, pa pojedine skladbe nose nazive kao što su Paprikash, Barbecue, Paprenjak, Sarma Sarma, Baklava’s dance... U skladu s potpuno autentičnim konceptom album je zapakiran u konzervu, a svaki će posjetitelj dobiti trajno na poklon i udaraljkaški instrument shaker kojim će svi u jednom trenutku postati aktivni sudionici koncerta. Odmah po izalsku Eat Suite dobio je najviše glazbene ocjene domaćih glazbenih recenzenata. „Fuzija svih mogućih glazbenih žanrova, objedinjenih u nevjerojatno pitku cjelinu“, „Rock s jajima do koljena“, „Za polizati prste“ i „Vjerojatno najbolji sudar koji vam se može dogoditi“ „Umjetnička večer izvan svih kategorija“ samo su neke od medijskih reakcija koje su uslijedile nakon njihovih koncerata i preslušavanja CD-a.

Eat Suite je sniman u dvorcu Sv. Križ Začretje. Tridesetšestominutni glazbeno-društveni dokumentarni film Arsena Oremovića zabilježio je proces njegova nastanka. Dok snimaju album i hvataju prirodnu jeku u „ozvučenom“ dvorcu, klavirist i bend svojom razigranom, originalnom i začudnom glazbom stvaraju prikladan soundtrack za neobičnu priču vlasnice raskošnog dvorca koja u njemu živi poput prosjakinje. Priča je to o glazbi i Mateju Meštroviću, ali i o društvenoj nebrizi, apsurdima i zanemarivanju kulturne baštine, o preskupim i pogrešnim osobnim procjenama i odlukama.

Matej Meštrović se, osim što je uspješan glazbenik i skladatelj, ogledao i kao redatelj u domeni dokumentarnog i putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupio je na festivalu nove umjetničke glazbe Muzičkom biennalu u Zagrebu s američkom harfisticom Georgiom Kelly. U Amsterdamu je dvije godine skladao operu Gypsy Girl za talijanskog dirigenta i producenta operne glazbe Giuseppea Raffu. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za izvanrednu realizaciju hrvatskog paviljona i izložbe na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. u Lisabonu. Značajna je njegova suradnja s redateljem i putopiscem Stipom Božićem za koju je nagrađen prvom nagradom na međunarodnom festivalu u talijanskom Trentu, te s redateljima Tomislavom Rukavinom i Zdravkom Mustaćem. Njegov autorski CD Zvuci Velebita distribuiran u nakladi od 45.000 primjeraka uz ugledni časopis “National Geographic”. Pored toga, Matej Meštrović klavirski je aranžer na gotovo svim albumima crossover pijaniste Maksima Mrvice. Od kraja 2012. godine počinje suradnju sa Sudar ansamblom, gdje osim kao pijanist sudjeluje i kao autor.

Sudar Percussion čine pet vrhunskih mladih udaraljkaša iz Samobora. Djeluju od 2010. godine u sastavu: Nikolas Sinković, Luka Pešutić, Josip Blašković, Filip Merčep i prof. Goran Gorše koji je umjetnički voditelj ansambla.