Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Listeš u Galeriji Flora

Danas, 18. srpnja, s početkom u 20,30 sati, u dubrovačkoj Galeriji Flora, otvara se izložba Ivana Listeša pod nazivom 'Pričam ti priču'. Radovi se mogu razgledati do 28. srpnja.
vrijeme: 18.07.2014. 20,30
mjesto: Dubrovnik; Galerija Flora, Šetalište kralja Zvonimira 52
url: http://www.zv.hr/?id=179
Listeš se služi raznovrsnim elementima koje je preuzeo iz stripa, što ga čini izrazito suvremenim i originalnim autorom koji je uspio pomiriti ono 'nisko' i podcijenjeno s onim 'visokim' i artističkim. Listešova linija  je virtuozna i čvrsta, a namazi boje koje nanosi na sliku gusti i dinamični. Brojni slojevi koje tako nanosi u pastoznim potezima jedan  preko drugog stvaraju bogatu strukturu, pretvarajući površinu slike mjestimično u plitki reljef, dajući slici jedan gotovo enformelistički prizvuk. On gradi, struže, utiskuje kao da želi svoje slikarstvo učiniti još slikarskijim. Za razliku od velikih slikarskih ploha, likovi  na slikama riješeni su iznimno jednostavno, s minimalnim brojem poteza, strip vskom jasnoćom i preciznošću ali i mjestimičnim (namjernim) karikaturalnim pretjerivanjem. Kompozicije slika doimaju se poput filmskih kadrova i stalno se čini kao da će sada uslijediti nastavak određene scene.


On dotiče aktualnu problematiku, ne može ostati ravnodušan prema brojnim nelogičnostima i apsurdima današnjeg svijeta. On upozorava i skreće pažnju na jedini način na koji umije, a to je način umjetnosti. Tako se na njegovim slikama pojavljuju sveci, prolaze kruzeri, peku se janjci, igraju balote… Odvija se jedna tipična hrvatska priča zaodjenuta u vedro slikarsko ruho. U njegovim šumama kriju se čudnovate stvari, šuma je prostor neizvjesnosti, mraka i iznenađenja u kojem npr. vuk i lisica mogu spavati jedno kraj drugog. Pod električnim vjetrenjačama (?) odvija se neobična pastorala u kojoj se susreću vukovi, ljudi i magarci.

Ivan nije ni banalan ni doslovan, on vješto sakriva smisao iza svojih slikarskih basni, često dovodeći situaciju na sam rub pameti, kako bi nam pokazao da nešto ovdje nije u redu. Služi se apsurdom kako bi ukazao na apsurd sam. U tom smislu njegovo slikarstvo je itekako suvremeno, i angažirano, te nas svojom finom provokativnošću tjera na promišljanje o različitim fenomenima koji se odvijaju sada i ovdje. Ali isto tako treba biti svjestan činjenice da kada govori o sadašnjem trenutku, Listeš zapravo progovara o temama koje su vječne. On to naravno čini na svoj, jedinstven, zaigran i duhovit način. Hrvoje Marko Peruzović

Ivan Listeš rođen je 1983. godine u Splitu. Završio je slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti u Splitu 2001. godine. Diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Sudjelovao je u više umjetničkih radionica, projekata i perfomansa. Živi i radi u Splitu.