Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba drame 'Rebro' na Splitskom ljetu

Kazalište PlayDrama u suradnji sa Splitskim ljetom u nedjelju će na otvorenoj pozornici pokraj Vile Dalmacija u Splitu izvesti praizvedbu drame 'Rebro' Elvisa Bošnjaka, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 20.07.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.vipzagrebjazzfestival.com/

Drama "Rebro" autorski je projekt Ksenije Zec i Saše Božića koji nastaje nizom glumačkih improvizacija na zadane motive iz Bošnjakova teksta. Sam naslov ironična je aluzija na božansku magiju stvaranja, magiju kojom i glumac stvara svoje scenske osobe. Nastala je suradnjom kazališta PlayDrama i Splitskog ljeta, a uloge tumače Ana Karić, Anastasija Jankovska i Elvis Bošnjak.

Elvis Bošnjak rekao je da njegova drama govori o kazališnom putovanju, ali je napomenuo kako to svakako nije priča o kazalištu iza zastora.

"To je priča o glumcu i redatelju. Mislim da svaki glumac i redatelj imaju svoju vrlo osobnu priču o kazalištu, te bi bilo glupo da ja svima namećem svoju viziju ili ono s čime sam se sve ja susretao tijekom svoje karijere. Tekst je čvrsto napisan, kao što ja inače radim, i ima upisane određene improvizacije", kazao je Bošnjak dodavši kako je želio da ljudi koji rade predstavu krenu na određenu vrstu svog kazališnog puta.

Dodao je da se u susretanju različitih estetika mogu dobiti zanimljiviji rezultati, te da je kao autor u posljednje vrijeme sklon otvorenijim formama. Isto je to radio u "Oblacima", podsjetio je, kada se mogao birati broj prizora priča i likova. I u ovom slučaju je želio da u susretu autora i glumaca nastane predstava koja je samo njihova i koja je neponovljiva, te da ne vjeruje da će se taj tekst ikad više igrati u izvornom obliku.

Ksenija Zec napomenula je da sa Sašom Božićem uspješno surađuje već dvanaest godina te da je ona bazično koreograf, a on redatelj. "Nas dvoje radimo autorske projekte, a naši izvođači su koautori predstave jer se iz njihovih specifičnosti stvaraju materijali. To su predstave gdje su na neki način izvođači redatelji i autori svog iskaza", objasnila je Zec.

O radu na projektu "Rebro" Ksenija Zec i Saša Božić počeli su razgovarati prije dvije godine, rekao je Božić dodavši kako su definirali da tekst koji je napisao Elvis Bošnjak ne mora nužno biti i scenski tekst predstave. "Njegov dramski tekst samo je naša motivacija za jedan novi scenski tekst. Pokušali smo vrstu otvorenog načina rada i improvizacije prenijeti na scenu, te da predstava ima otvorenu strukturu u kojoj se bavimo činjenicom da tri glumca pokušavaju svladati uloge iz Čehovljeve drame", rekao je Božić.

Kazao je i da se u predstavi pretapa tjelesni tekst s verbalnim, kao i da su se bavili načinima na koje tijelo ispisuje neku vrstu svojih glasova. "Predstava računa na gledatelje koje pokušava uvući u svoj svijet", rekao je na kraju Božić.

Ana Karić istaknula je da uloge više ne bira prema ljudima s kojima radi već po samim ulogama, istaknuvši da joj je bilo jako uzbudljivo raditi na predstavi. (Hina)