Preskočite na glavni sadržaj

MFF: Andrej Zvjagincev ovogodišnji motovunski Maverick

Nagrada 'Maverick' koju Motovun Film Festival (MFF) dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja ove će godine pripasti Andreja Zvjagincevu, jednom od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja, priopćili su iz Motovun Film Festivala.
vrijeme: 26.07.2014.
mjesto: Motovun
url: http://www.motovunfilmfestival.com/

On će se time priključiti društvu motovunskih "Mavericka" - Mohsenu Makhmalbafu, Terenceu Daviesu, Ulrichu Seidlu, Terryju Jonesailiju i Kenu Russellu, a nagrada će mu biti uručena u Motovunu kamo dolazi kao gost Festivala.

Andrej Zvjagincev imao je 39 godina kada se 2003. na "Mostri", kako se navodi u priopćenju, predstavio kao zakašnjeli debitant. "Stigao je s "Povratkom" i preko noći opčinio filmski svijet svojom hladnom čarolijom i naracijom punom duboko skrivenih tajni. 'Povratak' je osvojio Zlatnog lava te desetak prestižnih svjetskih nagrada, postao suvremeni klasik, a redatelja, bez formalnog filmskog obrazovanja, kritika je spremno proglasila nasljednikom Tarkovskog", ističe se u priopćenju.

Venecijanski trijumf, prvi za ruski debitantski film otkako je Tarkovski 1962. osvojio Zlatnog lava, donio mu je slavu i u Rusiji, gdje je također bio autsajder. Četiri godine nakon toga u Cannesu je predstavio film "Izgnanstvo" koji, kao i njegov prvijenac, govori o obiteljskom putovanju u divljinu s time što ovaj put četveročlana obitelj putuje u ladanjsku kuću. "Elenu" snima 2011. godine i s tim filmom, od art redatelja punog metafizičkih i mitskih referenca, Zvjagincev postupno postaje politički osviješten i socijalni filmaš. "Levijatan", film koji je ove godine prikazan u Cannesu i osvojio Nagradu za najbolji scenarij, sadrži i jedno i drugo. "Levijatan" je osuvremenjena verzija biblijske priče o Jobu, ali i politički protest protiv stanja u Putinovoj Rusiji.

U programu 17. Motovun Film Festivala, koji će se održati od 26. do 30. srpnja, bit će prikazana tri Zvjagincevljeva filma - "Povratak", "Izgnanstvo" i "Elena", a festivalska publika moći će i sudjelovati i u programu sa samim autorom. (Hina)