Preskočite na glavni sadržaj

UF13: Kvartovsko kino

UrbanFestivala13 Natrag na trg! vas poziva na ponovno osvajanje kvartova i drugačije iskustvo gledanja filmova. Kvartovsko kino u Dubravi i na Trešnjevci će na mikro razini poslužiti kao sredstvo za ponovno osvajanje javnog prostora za kolektivu uporabu.
vrijeme: 11.07.2014. 21 h
mjesto: Park Stara Trešnjevka i Stari plac u Dubravi
url: http://urbanfestival.blok.hr/13/

*projekcije na otvorenom*

Duhovi Zagreba, Jadran Boban (52')
11.7. u 21h, Park Stara Trešnjevka
uvod u film: Josip Jagić, povjesničar

Na rubu, Tomislav Žaja (90')
12.7. u 21h, Stari plac u Dubravi
uvod u film: [BLOK]


Kino Bratstvo u zagrebačkoj Dubravi, trešnjevačka kina Buhara, Triglav, tvorničko kino Končar - samo su neka od zatvorenih, pa i zaboravljenih gradskih kina. Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u tkivu grada, u okviru UrbanFestivala13 Natrag na trg! organiziramo ljetno kino koje će na mikro razini poslužiti kao sredstvo za ponovno osvajanje javnog prostora za kolektivu uporabu. Na dvije gradske lokacije, u Parku Stara Trešnjevka i na Starom placu u Dubravi, Kvartovsko kino kroz odabrani flmski program tematizira povijest Dubrave i Trešnjevke, ali i otvara prostor za diskusiju o procesima prostornih transformacija.

Projekt se realizira uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka i Dječjeg kazališta Dubrava

O UF 13:

Kroz višegodišnje istraživačke projekte lokalnih i stranih umjetnika, niz intervencija u javnom prostoru, radionički program i produkciju pisanih sadržaja, Natrag na trg! problematizira ulogu trga u današnjem gradu, te se u vremenu kada trgovi svjetskih metropola redovito dospijevaju u središte javnog interesa kao poprišta samoorganiziranih borbi protiv vladajućeg poretka, pita o mogućnostima repolitizacije ove urbanističke jedinice u lokalnom kontestku. Pritom je riječ o prostorima pod rastućim pritiskom krupnog kapitala: trgovi se različitim mehanizmima koje diktira privatni sektor, uz svesrdnu pomoć lokalnih političkih uprava, oduzimaju javnosti i postaju resurs za (spekulativno) trgovanje, roba koja bi trebala donijeti zaradu privatnim investitorima. U centralnim gradskim zonama, trg je visoko kontrolirani prostor podređen potrošnji, sa svrhom zadovoljavanja potreba stanara luksuznih stanova koji ga okružuju. Kad se odmaknemo od centra, situacija varira od funckionalnih i vrlo živih kvartovskih javnih prostora koje valja sačuvati, do prostora čiji potencijal kolektivne i javne upotrebe tek treba aktivirati.
Kroz vremenski raspršen i medijski raznolik festivalski program inzistiramo na novim načinima promišljanja trga kao javnog dobra, čineći vidljivima procese koji ga oblikuju, ali i otvarajući prostor za istraživanje mogućih alternativa.

Program u tekućoj godini:

SRPANJ:
Nina Kurtela: Priroda i društvo, 14.7., perfomans, različite lokacije

RUJAN:
Nina Bačun: Radionica izrade transparenata
Sanja Horvatinčić, Mario Kikaš & BLOK: Čitanje ženske plastike, urbani seminar, različite lokacije

LISTOPAD:
Sonja Leboš: Lenjin na Krešiću, urbani seminar, Krešimirov trg

STUDENI:
Isa Rosenberger: Bez naziva, projekcije, Kino klub Zagreb

organizator: [BLOK]
kustosice: Ivana Hanaček i Ana Kutleša