Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Kevo / Platno na platnu

U utorak, 8. srpnja, u 20 sati, u Galeriji umjetnina u Splitu, otvara se izložba Ivane Kevo pod nazivom 'Platno na platnu'. Riječ je o zadnjoj izložbi ljetnog turnusa izložbenog projekta 'Utorkom u Galeriji / Fast Forward'. Autorica predgovora je Petra Dajak.
vrijeme: 08.07.2014. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Rad Platno na platnu, kojim se mlada autorica Ivana Kevo predstavlja u Galeriji umjetnina, sastoji se od dva platna inspirirana francuskim tkaninama iz devetnaestog stoljeća. Toile tkanine obično su prikazivale idilične pastoralne teme uokvirene stiliziranim cvjetnim i biljnim motivima isključivo dekorativnog karaktera. Uzorci su najčešće bili izrađeni u jednoj boji poput crne, crvene ili plave, na bijeloj podlozi.

Ivanina platna nalikuju toile tkaninama u dekorativnom smislu, ali njihova namjena je sasvim drugačija i usredotočena na prikazivanje aktualnih tema iz suvremenog života, pokušavajući osvijestiti publiku o problemima na koje nailazimo u današnjem društvu. Pretjerano romantične i idilične teme seoskog života zamijenjene su kaotičnim i apsurdnim, ali realnim motivima iz svakodnevnog života. Na taj način autorica se izruguje idealiziranju stvarnosti kao kičastoj dekoraciji svakodnevnih predmeta, što je posebno naglašeno u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu uporabnih materijala.

Na svojim slikama autorica se odlučuje za crvenu boju koja dodatno naglašava i upozorava na važnost tema koje njene slike obrađuju, a i sama tehnika je neuobičajena za ovakav tip slike. Za razliku od toile tkanina na koje bi se otisnuli grafički uzorci, motivi na ovim slikama su pojedinačno nacrtani te tako tvore svojevrstan pattern. Također, linearni crveni crtež je u opreci s tehnikom ulja na platnu, čime umjetnica tjera promatrače na propitivanje tipičnog shvaćanja te tradicionalne i svima znane tehnike. Činjenica da su slike dizajnirane te predstavljene kao dekoracija u kontrastu je s njihovim značenjem. Linearni crtež u maniri ilustracije je potpuna suprotnost punom crnom impasto namazu kojim su ispisane brojke na dnu platna. Te brojke, podsjećajući na serijski broj, mogu biti interpretirane kao redni broj problema kojeg nalazimo u suvremenom svijetu, a također ostavljaju dojam da je svaka slika samo jedan od mnogih uzoraka.

Svojim platnima umjetnica otvara važno pitanje unikatnosti u doba tehničke reprodukcije. Korištenjem boja tipičnih za grafičke otiske, odnosno novinski tisak (bijelo za pozadinu, crveno za crtež, te crno za serijski broj), umjetnica stavlja slikara u red onih koji proizvode, nude i izrađuju prema narudžbama i potrebama konzumenata. Ovaj čin ne samo da stvara dojam slike kao tehničkog produkta, koji je na neki način negira kao umjetničko djelo, nego i banalizira  poziciju umjetnika kao nepotrebnu kariku u današnjem društvu. (Petra Dajak)
 
Ivana Kevo (1991., Split)
Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu. Trenutno je studentica treće godine preddiplomskog studija slikarstva u klasi prof. Nine Ivančić na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Petra Dajak (1993., Split)
Završila je Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu. Trenutno je studentica druge godine preddiplomskog studija engleskog jezika i književnost i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.