Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba Jože Ciuhe 'Otok u duši'

U umjetničkoj galeriji Dubrovnik, 3. srpnja je otvorena izložba suvremenog slovenskog umjetnika Jože Ciuhe pod nazivom 'Otok u duši'. Izložba je otvorena do 10. kolovoza.
vrijeme: 03.07.2014.
mjesto: Sofia, Bulgaria
url: http://www.unesco.org/
Kustosica izložbe, ravnateljica Umjetničke galerije Vesna Delić Gozze kazala je da izložba obuhvaća stvaralački period od ranih šezdesetih godina prošloga stoljeća i uključuje raznorodne materijale autora, 'koji je oksimoronski povezao danse macabre u ljupki, zavodnički zov fragilne igre života'.

Akademik Tonko Maroević u katalogu navodi da su izloženi radovi„...od virtuoznih crtačkih krokija, preko blistavih ritmiziranih površina na pleksi staklu ili dinamično artikuliranih akrilika na platnu pa do istančanih kromatskih nanosa akvarela na papiru'.

'Njegov umjetnički izraz sadrži oblikovne i koloritne doživljaje Bliskog i Dalekog istoka, Azije i Amerike i, dakako, Europe, u rasponu od rane i kasne talijanske renesanse, do španjolske zlatne ere i – možda najjače – do strogog rituala Bizanta, bez da bi bilo koji od tih elemenata osjetio kao strano tijelo ili ih smatrao kao ograničavajući i nespojiv', zapisao je u katalogu izložbe slovenski likovni kritičar Zoran Kržišnik.
 
Jože Ciuha rođen je 1924. u Trbovlju (Slovenija). Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Izlagao je na više od 500 samostalnih i 400 grupnih izložbi. Za svoj rad primio je mnoga priznanja, među ostalima nagradu Prešernovog sklada, Jakopičevu nagradu, Francuski orden viteza likovnih umjetnosti i književnosti, te Austrijski počasni križ znanosti i umjetnosti prvog reda. Član je Ruske akademije umjetnosti. Osim slikanja bavi se grafikom, mozaikom i literaturom.
(Hina)