Preskočite na glavni sadržaj

Motovun Film Festival od 26. do 30. srpnja

Motovun Film Festival (MFF) održat će se od 26. do 30. srpnja, a najveća je novost 17. izdanja festivala da će se istodobno održavati na dvjema lokacijama, u Motovunu i u Buzetu, najavio je na konferenciji za novinare direktor festivala Igor Mirković.
vrijeme: 26.07.2014.
mjesto: Motovun i Buzet
url: http://www.motovunfilmfestival.com/

Ovogodišnje širenje na Buzet nastavak je nečega što je, skromno i probno sa samo tri filmske projekcije, pokrenuto prošle godine, a glavni program ove godine u Buzetu pod nazivom "Buzz@teen" namijenjen je publici mlađoj od 18 godina, što znači da se MFF širi na novu dobnu skupinu, istaknuo je Mirković novinarima u bistrou "Lauba".

Ova će godina biti rekordna po broju filmova iz cijeloga svijeta koji će biti prikazani i u Motovunu i u Buzetu te će tako posjetitelji na objema lokacijama moći pogledati više od sto filmova. Ove je godine zemlja partner Turska koja se predstavlja s filmovima koji su po ocjeni direktora MFF-a "visoko rangirani na europskoj filmskoj sceni".

Novost MFF-a je i "Žiri u egzilu". To znači da Festival neće kao do sada u žiriju imati filmske profesionalce, nego će u njemu biti aktivisti i umjetnici koji su zbog svojega angažmana bili prisiljeni iseliti se iz svojih zemalja te živjeti i djelovati u drugim svjetskim središtima, objasnio je Mirković.

Filmski program predstavila je selektorica glavnog programa Milena Zajović. Izdvojila je tri filma u trajanju od tri sata, grčko-njemačko-ciparski film "Stratos", njemački film "Žena policajca" te ukrajinski film "Pleme". Tu su i hrvatski filmovi "Djeca tranzicije" i "Broj 55", uz mnoštvo drugih kriminalističkih i filmova horor žanra.

Kada je riječ o kratkim filmovima, rekla je da je pristiglo više od 500 filmova pa još nisu odabrani filmovi koji će biti prikazani na Festivalu ali će to biti učinjeno u toku ovoga tjedna.

Mirković je dodao da će se svake večeri održavati i koncerti, a do sada su svoje nastupe potvrdili "Kultur Shock", "Pips, Chips & Videoclips" i Damir Avdić.

Napominje i da prvi put u Motovun stiže i jedan od najvećih skladatelja filmske glazbe Arsen Dedić kojemu će biti dodijeljena nagrada "50 godina".

Riječ je o nagradi kojom MFF odaje priznanje umjetnicima koji su pola stoljeća posvetili filmu što Arsen Dedić, tvrde u MFF-u svakako jest.

Također, bit će dodijeljena i nagrada Fipresci što ju dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara i koja se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala.

Na završetku Festivala najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa u kojem će biti prikazano ukupno 21 film pripast će i glavna nagrada MFF-a "Propeler Motovuna".

Ispred HRT-a Dean Šoša najavio je kako će HRT na svojim televizijskim i radio postajama gledateljstvu pokušati prenijeti što više sadržaja koji će se u tih pet dana održavati na MFF-u. (Hina)