Preskočite na glavni sadržaj

Večer Irene Vrkljan u 'Žar ptici'

Multimedijalni program posvećen Ireni Vrkljan, jednoj od najpoznatijih suvremenih hrvatskih spisateljica, održat će se u srijedu, 2. srpnja, s početkom u 20 sati, u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Žar ptica'.
vrijeme: 02.07.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://zar-ptica.hr/

Večer će započeti promocijom njene nove knjige “Koračam kroz sobu”, u izdanju Naklade Ljevak. O knjizi će govoriti Helena Sablić Tomić, Velimir Visković, Nives Tomašević i Irena Vrkljan.

Iza promocije, uslijedit će multimedijalna poetska igra “Haljina zaborava” koju će u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i Gradskog kazališta Žar ptica, i u režiji Roberta Raponje, izvesti naše poznate dramske umjetnice dviju generacija: Marija Sekelez i Justina Vojaković Fingler.

Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica – Irena Vrkljan,  koju nazivaju i “našom Virginijom Woolf”, rođena je 1930. godine u Beogradu. Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Akademije za film i televiziju u Berlinu, danas i živi i radi na dvije adrese – onoj zagrebačkoj i berlinskoj, kao što i objavljuje na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Suvremenu hrvatsku književnost s kraja 20. i početka 21. stoljeća obilježila je autobiografskom prozom Svila, škare, Marina ili o biografiji i Pisma o pismu. Za svoj rad nagrađena je eminentnim književnim  Nagradama “Tin Ujević”(1983), “Ksaver Šandor Đalski” (1985),  ”Ivan Goran Kovačić” (1986), Nagradom HAZU za književnost (2000) i Nagradom “Vladimir Nazor” za životno djelo 2005. godine.