Preskočite na glavni sadržaj

Ines Matijević Cakić izlaže u Puli

U Galeriji Luka Multimedijalnog centra LUKA u Puli, do 14. srpnja, otvorena je samostalna izložba Ines Matijević Cakić pod nazivom 'Imaginarni bestijarij'.
vrijeme: 28.06.2014.
mjesto: Pula; Galerija Luka, Istarska 30
url: http://www.mmcluka.hr
U svojim recentnim radovima istražujem iskustvo majčinstva u susretu s vlastitom kreativnom praksom. Zanima me na koji se način subjektivnost majčinstva može reprezentirati u vizualnom obliku? Što je majčinstvo i kako se postaje majkom? Na koji način majčinstvo mogu učiniti vidljivim izvan društveno prihvatljive idealističke slike nasmijane majke u dijadi s djetetom? Moje promišljanje o iskustvu majčinstva i istraživanje subjektivnosti majčinstva kroz vlastitu umjetničku praksu svojim umjetničkim radom potaknule su i inspirirale umjetnice, ponajprije Marry Kelly, Mierle Lederman Ukeless, Chaterine Opie i Lena Šimić. U njihovim umjetničkim radovima pronašla sam svojevrsnu podršku za umjetničko istraživanje problematike koju sam doživljavala odveć sentimentalno uz prisutnost nelagode i stida. 


Radovi na izložbi obuhvaćaju dvije cjeline, sašiveni crtež koncem na žutici Bez naziva – rad posvećen Noli i svojevrsni poliptih grafika Imaginarni bestijarij realiziran kombiniranom tehnikom digitalnog printa na platnu i također sašivenog crteža koncem. Ti radovi kroz kronološki slijed, unutar četiriju godina, promišljaju majčinski rad, angažman, etiku i intersubjektivnu komunikaciju majke i djeteta kroz put prema simboličkom. Sinergija relacijskih oblika majčinstva u tim radovima vizualizirana je kroz metafore i imaginarne slike koji grade svoj narativ sabiranjem motiva životinja, doma, autoportreta, napuštenih eksterijera i šumovitih pejzaža pozicionirajući subjekt majke između prirode, biologije, kulturološkog nasljeđa i društva. (I. Matijević Cakić)
 
Ines Matijević Cakić rođena je  1982. Osnovnu školu završila je u Osijeku. Godine 2000. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Od 2006. godine bila je zaposlena je u zvanju asistenta na Učiteljskom fakultetu u Osijeku, te od 2011. radi u zvanju docenta na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku. Trenutačno pohađa poslijediplomski doktorski studij Slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na osam samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u sljedećim fundusima i zbirkama: Hrvatskom kabinetu grafike u Zagrebu, Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Fillip trade u Zagrebu, Okolje Consulting Art Collection u Ljubljani, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je sljedećih nagrada: Nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, 5. hrvatski trijenale grafike (Zagreb, 2009) / Grand Prix, 21. slavonski biennale (Osijek, 2008) / Grand Prix Nagrada Erste & Steiermarkische banke (Zagreb, 2008) / Posebna nagrada, 3. međunarodni biennale eksperimentalne grafike, The Brancovan Palaces (Bukurešt, Rumunjska, 2008) / Nagrada Ex Aequo, 20. slavonski biennale (Osijek, 2006) / Nagrada rektora Sveučilišta (Zagreb, 2004) / Prva nagrada, Pasionska baština (Zagreb, 2004) / Pohvala Akademije likovnih umjetnosti (Zagreb, 2003. i 2002. godine). Godine 2007. bila je finalistica nagrade Radoslav Putar u Zagrebu.