Preskočite na glavni sadržaj

U Đakovu održani Mali vezovi

Približno tisuću mališana u narodnim nošnjama, u 29 dječjih folklornih skupina iz Đakovštine, Slavonije i drugih krajeva Hrvatske, prodefiliralo je 29. lipnja, đakovačkim korzom u Malim vezovima ovogodišnjih, 48. Đakovačkih vezova, smotre folklora Slavonije i Baranje koji se u Đakovu održavaju od 1967. godine.
vrijeme: 29.06.2014.
mjesto: Đakovo
Podmladak kulturno-umjetničkih društava u malovezovskoj je povorci podsjetio na dječji folklor, stare dječje igre, pjesme, pa i igračke poput jahanja na drvenim konjićima 'na štapu'. Uz slavonski dječji folklor, mališani su prikazali i slovački, mađarski folklor, tradiciju Zagorja i drugih krajeva Hrvatske, podsjetili da je u tijeku žetva itd. Po prolasku gradskim korzom, sudionici Malih vezova održali su folklorni program na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.
 
Svake godine, pa tako i ove, Mali vezovi uvod su u glavni vezovski tjedan. Ovogodišnji, 48. Đakovački vezovi bit će svečano otvoreni u petak, 4. srpnja, navečer, scenskom slikom ispred katedrale. I ove godine središnji program smotre velika je povorka svih sudionika Vezova što će središtem grada prodefilirati u nedjelju, 6. srpnja, ujutro. Osim folklornih skupina iz Hrvatske, najavljen je dolazak gostujućih skupina iz Kanade, SAD-a, Češke, Austrije, BiH i drugi.

Smotra će biti svečano zatvorena u nedjelju navečer, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, izborom najljepših narodnih nošnji djevojaka, snaša i momaka. Smotru prati i niz pratećih glazbenih, kulturnih, sportskih, zabavnih, gastronomskih sadržaja.

(Hina)