Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Odjela za dizajn nakita Fakulteta za umjetnost, dizajn i arhitekturu Sveučilišta u Johannesburgu

Predstavljanje Odjela za dizajn nakita Fakulteta za umjetnost, dizajn i arhitekturu Sveučilišta u Johannesburgu, održava se danas, 18. lipnja, od 17 do 22 sata, u Galeriji HDD.
vrijeme: 18.06.2014. 17,00 - 22,00
mjesto: Zagreb; Galerija HDD, Boškovićeva 18
url: http://dizajn.hr
Na jednodnevnoj izložbi i prezentaciji u HDD galeriji studenti završne godine studija na Odjelu za dizajn nakita Fakulteta za umjetnost, dizajn i arhitekturu Sveučilišta u Johannesburgu pokazat će dio svoje produkcije, nastale kao rezultat istraživanja lokalnih oblikovnih tradicija i pokušaja njihove suvremene interpretacije.

Uz prezentaciju procesa istraživanja, upotrebe njegovih rezultata i objašnjenja tehnologija korištenih pri izradi nakita izloženog u galeriji prof. dr. Judy Peter (voditeljica Odjela), predstavit će njegov kurikulum, kao i način na koji su u njega odnedavno uključene suvremena teorija umjetnosti i poučci studija vizualne kulture, uz obavezna istraživanja bogate i kod nas slabo poznate južnoafričke baštine draguljarstva.

Studenti borave u Hrvatskoj od 9. do 18. lipnja 2014. godine u okviru programa Ljetne škole Instituta za povijest umjetnosti. Organizator događanja je zagrebački Institut za povijest umjetnosti, a predstavljanje koordinira Ljiljana Kolešnik.
 
Sami počeci djelovanja Odsjeka za dizajn i izradu nakita vezuju se uz Technikon Witwatersrand (twr), tehnički studij osnovan s ciljem privlačenja zlatarskih obrtnika u Johannesburg. Godine 1995. — 96. twr je pridružen ondašnjem Sveučilištu Rand Afrikaans, no oba studijska programa, kako twra, tako i Odsjek za dizajn današnjeg Sveučilišta u Johannesburgu, uvelike su bila opterećena konvencionalnim shvaćanjem discipline zlatarstva. Trajna fascinacija dekorativnim umjetnostima zacijelo leži u mogućnostima dizajna, često zasnivanog na upotrebi dragog i poludragog kamenja, odnosno plemenitih i poluplemenitih metala.

Unatoč kulturološkim, ekonomskim i ekološkim promjenama vezanim uz osuvremenjivanje proizvodnih procesa, kreativni odgovori na potrebe šireg korištenja nosivih dekorativnih i utilitarnih predmeta, najčešće se i dalje valoriziraju kategorijama tehničkih vještina. Takva praksa u određenim je sredinama dovela do formalizacije obrtničkog obrazovanja, koje je stoga često nalik onome unutar sustava srednjovjekovnih obrtničkih cehova.
 
Upravo takav, formalni način obrazovanja čini osnovu podučavanja u većini suvremenih obrtnih škola kao i u većini stručnih obrazovnih programa unutar sustava južnoafričkog visokog obrazovanja. Pozivajući se na kontinuitet takvog oblika kreativne i tehnološke prakse, Odsjek za dizajn i izradu nakita razlikuje se od ostalih srodnih odsjeka u Južnoafričkoj Republici po činjenici da se znanja što ih se na njemu stječu mogu podjednako primijeniti u području tzv. visokog, kao i suvremenog, komercijalnog dizajna.

Nastavni i studijski plan Odsjeka redefiniran je 2009. godine s ciljem daljnje afirmacije dizajnerske prakse i tehničke izvedbe nakita. Pojedini dizajnerski radovi nastali na Odsjeku tijekom proteklih pet godina služe kao ogledni primjeri širokog raspona dizajnerskih, estetskih i konceptualnih pristupa, koji se na njemu njeguju. Studenti istražuju ideje i načine osmišljavanja unikatnih brendiranih rješenja koja odgovaraju očekivanjima pojedinih segmenata industriju nakita.

Te uobičajene tržišne 'niše' uključuju — između ostalog — dizajn svadbenog nakita, kao i potrebu upisivanja južnoafričkog identiteta ili njegovih estetskih obilježja, što ih možemo uočiti i u izloženim radovima studenata četvrte godine studija. Njihov istraživački interes često je vezan uz asimilaciju kreativnih praksi međunarodnih dizajnerskih brendova, kao i korištenje novih tehnologija koje dopuštaju visoku razinu tehničke izvedbe nakita. Oblikovanje nakita na Odsjeku obilježeno je, međutim, i kontinuiranim porivom za konceptualnim uokvirivanjem dizajnerskog procesa značenjima koja dovode u pitanje tradicionalnu hijerarhiju kulturalno uvjetovanih razlikovnih kategorija, poput i dalje prisutne rasprave o primijenjenoj i tzv. čistoj umjetnosti.

Urednica: Judy Peter
Organizator događanja: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Koordinacija: Liljana Kolešnik
Prezentacija kurikuluma i obrazovnih metoda Odsjeka, razgovor s njegovom voditeljicom dr. Judy Peter i izlagačima, održat će se u HDD galeriji istog datuma od 20.00 do 22.00 h.