Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Foundation Avant Art

Foundation Avant Art iz Poljske poziva sve zainteresirane da se prijave za partnerski projekt organizacije umjetničkih rezidencija. Prijave su otvorene do 1. listopada 2014. godine.
Osnovni je cilj projekta uspostaviti seriju rezidencijalnih programa u 11 europskih gradova, u periodu od 2015. do 2017. godine. Programi bi imali primarno regionalni karakter, no bit će prošireni u transnacionalnoj dimenziji zahvaljujući prisutnosti međunarodnih gostiju iz drugih europskih regija. Projekt omogućuje istraživanje novih mjesta, novih zajednica i različitih kultura unutar europskog kreativnog sektora.

Mreže i rezidencije koje trenutno postoje u Europi snažno su fokusirane na jedno specifično područje, a to je umjetnost. Predloženi projekt pomaknuo bi ovakav trend te se fokusirao na osnaživanje i omogućavanje interdisciplinarne suradnje, kako bi se smanjila distanca između različitih područja umjetnosti – od izvedbenih preko vizualnih do inovativnih tehnologija i dizajna.

Kako bi se postigli složeni i inovativni rezultati, projekt je podijeljen u dvije faze – edukativni program i rezidencijalni program. Rad bi se usmjerio i na razvijanje profesionalnih vještina sudionika – uglavnom u područjima izgradnje publike, stvaranja koncepta, financiranja i učinkovitog menadžmenta umjetničkih projekata – i na realnu implementaciju umjetničkih rezidencija. Susreti će doprinijeti stvaranju kontakata između predstavnika kulturnih i kreativnih sektora iz Europe koji će omogućiti buduću suradnju.

Uključeni su sljedeći gradovi: Zaragoza (Španjolska), Lisabon (Portugal), Zagreb (Hrvatska), San Sebastian (Španjolska), Košice (Slovačka) i Wroclaw (Poljska) – 6 od 11 su bivše ili buduće europske prijestolnice kulture.

Traže se partneri (organizacije i institucije) koje su aktivne na polju umjetničkih rezidencija i/ili stručnih edukacija za kulturni i kreativni sektor. Uvjet je iskustvo u implementaciji kulturnih projekata u jednom od gore navedenih područja, a prednost imaju partneri s iskustvom u međunarodnoj suradnji.

Kontakt : Krzysztof Bielaszka / Platform Coordinator – krzysztof@avantart.pl

Više