Preskočite na glavni sadržaj

Đir po Ruđeru

Institut Ruđer Bošković poziva sve građane na znanstveni ‘Đir po Ruđeru’, u subotu, 14.lipnja, od 10 do 17 sati. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 14.06.2014. 10,00 - 17,00
mjesto: Zagreb; Institut Ruđer Bošković, Bijenička 54
url: http://www.irb.hr
U sklopu ovog jednodnevnog događanja Ruđerovci su pripremili 14 zanimljivih predavanja te šest znanstvenih postaja s interaktivnim i ludim pokusima. Posjetitelji će tako moći prođirati Avenijom labosa i sudjelovati u pokusima iz fizike, kemije, biologije i ekologije, naučiti kako se čita DNA, otkriti svijet na mikro, nano, piko i femto skali, kemijati s kemičarima te naučiti što je zajedničko zdravlju riba i ljudi.

Na predavanjima će moći naučiti više o ubrzanom širenju svemira, o tome mogu li nam pomoći antioksidansi iz hrane, o velikim zagonetkama suvremene medicine, tajnama starenja i besmrtnosti ili životu s druge strane ogledala te mnogim drugim zanimljivim temama.

Novost je da smo uz bogati znanstveni program, lude pokuse i zanimljiva predavanja pripremili i bogat popratni program. Tako će osim Avenijom labosa, posjetitelji moći napraviti đir tzv. Ruđerovom špicom koja donosi najnovije trendove u popularizaciji znanosti, šaren svijet boja, mirisa i zvukova znanstvenih pokusa te predstavlja znanstvenike u jednom drugom svjetlu.

Ako prođirate Ruđerovom špicom, saznat ćete kakve talente kriju naši znanstvenici i uživati u znanstvenom žongliranju, Dj-iranju i brojnim drugim iznenađenjima.

Ovo događanje kraća je inačica već dobro poznatih Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 15.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, Ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

U sklopu 'Đira po Ruđeru' Institut ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Sve aktivnosti vezane uz 'Đir po Ruđeru' održavat će se od 10 do 17 sati u trajanju od 90 minuta za svaku grupu. Svakih pola sata u dvije će se dvorane održavati prezentacije znanstvenih istraživanja nakon kojih slijede obilasci laboratorija.