Preskočite na glavni sadržaj

Izložba francuskog fotografa Oliviera Menanteaua u MSU

Izložba fotografija 'Promatrač', koja je rezultat rezidencijalnog boravka Oliviera Menanteaua u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, otvara se u utorak, 10. lipnja, u No Galeriji Muzeja, a taj će francuski fotograf po završetku izložbe predstavljene radove darovati svom domaćinu.
vrijeme: 10.06.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Olivier Menanteau (1956., Salon de Provence) stekao je umjetničko priznanje fotografirajući svjetske čelnike u službenim protokolima, strpljivo promatrajući i čekajući trenutke u kojima se odaje privatniji pristup i njihova raspoloženja. Menanteau svima poznate sudionike političkog života, bilo na nacionalnoj ili međunarodnoj razini, predstavlja kao 'obične' ljude koji rade svoj posao, ističe se u najavi izložbe.

Takav postupak rezultira fotografijama bitno različitima od službenih ili reporterskih, a umjetnik propituje naš odnos spram političara i spram suvremenih medija te veze između politike i medija, a postavlja pitanje kako se mediji nose s pravilima koja nameće politička reprezentativnost, dodaje se.

S Menanteauom dosad su uspješno surađivali Ujedinjeni narodi, litvanska predsjednica, kambodžanska kraljevska obitelj, lokalni i nacionalni francuski političari te mnoge druge institucije i osobe, a zanimljivo je da još uvijek koristi analogni fotografski aparat.
 
Izložba 'Promatrač' bit će u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena do 22. lipnja.
(Hina)