Preskočite na glavni sadržaj

Karlovačko kazalište 'Zorin dom' na lutkarskom festivalu u Kini

Gradsko kazalište 'Zorin dom' iz Karlovca sudjelovat će od 1. do 7. lipnja na prvome Azijsko-pacifičkome međunarodnom lutkarskom festivalu, koji će se održati u kineskome gradu Nanchongu, s nagrađivanom neverbalnom lutkarskom predstavom 'Najbolji prijatelji', najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 01.06.2014.
mjesto: NR Kina; Nanchong
url: http://zorin-dom.hr

Predstava koja govori o prijateljstvu, samoći, potrazi za srodnom dušom te o tome kako prijateljstvo nadvlada sve razlike i teškoće u životu već je postigla uspjeh, među ostalim i na lutkarskom festivalu u Bakuu u Azerbajdžanu, pa se glumac "Zorin doma" Peđa Gvozdić nada uspjehu i u Kini.

UNIMA (Union internationale de la marionnette), organizacija pri UNESCO-u koja se brine o razvoju lutkarske umjetnosti, organizirala je prvi takav festival u Kini jer je to zemlja s najbogatijom tradicijom lutkarstva i teatra sjena, rekao je ravnatelj "Zorin doma" Srećko Šestan.

Cilj festivala je da u svijetu kroz lutkarstvo kao umjetnost promiče vrijednosti mira, razumijevanje među narodima bez obzira na rasu, politička ili vjerska uvjerenja i raznovrsnost kultura.

"'Zorin-domu' je čast da je naša predstava u konkurenciji od nekoliko stotina pristiglih prijava uvrštena u program", rekao je Šestan.

Nanchong je poznato kulturno središte u Kini i prijestolnica kulture iz doba Triju kraljevstava.

Na konferenciji za novinare predsjednik Prvoga hrvatskog pjevačkog društva "Zora" Srećko Klarić izvijestio je o najnovijem uspjehu tog zbora, koji je na natjecanju zborova u folklornoj glazbi "Adria cantat", održanom 24. svibnja u Šibeniku, osvojio prve nagrade u kategorijama domaće i strane glazbe, a dirigentica Radmila Bocek posebnu nagradu za kreativnost. (Hina)